Ministr: Vláda USA narazí na dluhový strop do konce února

03.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 3. února (ČTK) - Pokud se americký Kongres nedohodne na novém zvýšení dluhového limitu, přestane mít federální vláda peníze na uhrazení všech svých závazků do konce února. Řekl to dnes ministr financí USA Jack Lew.

"Bez možnosti dál si půjčovat nebude velmi brzy možné splácet všechny závazky federální vlády," řekl Lew na akci organizace Bipartisan Policy Center. Podle něj budou jeho ministerstvu navíc docházet peníze rychleji než obvykle, protože během února bude rozdělovat daňové refundace.

Vláda začne drhnout o dluhový strop v pátek, dokdy se má podle říjnové dohody Kongresu limit dluhu zvýšit. Ministerstvo pak začne využívat různých účetních opatření, která vládě umožní dál splácet veškeré závazky. To ale bude možné jen do konce tohoto měsíce, řekl podle agentury Reuters Lew.

Opoziční republikáni ve Sněmovně reprezentantů se zatím nedohodli, co budou za zvýšení dluhového limitu požadovat. Rámcově ale podle výsledku jejich jednání z konce minulého týdne vědí, že bez jakýchkoli podmínek dluhový strop nebudou chtít zvýšit, na druhé straně se ale hodlají vyhnout další hrozbě platební neschopnosti vlády. Kvůli otázce zvýšení dluhového stropu se v říjnu vyostřila rozpočtová krize, která vedla k půlměsíčnímu částečnému uzavření federálních úřadů.

Minulý měsíc Kongres schválil zákon o státních financích, který zajistí federální vládě výdaje na provoz do letošního 30. září, kdy končí tento fiskální rok. Odepření běžných výdajů vládě bylo v říjnu příčinou uzavření vládních úřadů.

V říjnu Kongres vládě umožnil dál si půjčovat až do 7. února a překročit dosavadní dluhový strop 16,7 bilionu dolarů. Pokud vládě dojdou účetní manévry, bude moci hradit své výdaje a splácet závazky všeho druhu jen z příjmů z daní. Ty jsou ale v průměru na den nižší o zhruba dvě miliardy dolarů než nynější vládní výdaje, i když v posledním roce tento deficit výrazně klesá.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK