Studie: Internet v česku vytváří 3,2 procenta HDP

04.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. února (ČTK) - Internetová ekonomika vytváří 2,7 až 3,2 procenta českého HDP. Internet se promítá i v dalších odvětvích v odhadované výši až 9,5 procenta HDP, což představuje přes 360 miliard Kč. Vyplývá to z loňské studie poradenské společnosti EEIP pro Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR).

V České republice vzrostl poměr obratu podniků v sektoru elektronického podnikání na celkovém obratu firem z šesti procent v roce 2004 na 24 procent před dvěma lety, zatímco v EU za stejné období vzrostl z devíti na 15 procent.

Odborníci na informační technologie (IT) tvořili v roce 2011 podíl přibližně 2,5 procenta na celkové zaměstnanosti, přičemž největší část představovali technici provozu a uživatelské podpory (57,1 procenta), následováni analytiky a vývojáři softwaru a počítačových aplikací (34,2 procenta). Internet v práci používá 34 procent zaměstnanců.

Studie podle výkonné ředitelky SPIR Kateřiny Hrubešové vznikla proto, že dosud neexistovala data o výkonu internetu, chyběly informace o fungování internetu v českém hospodářství a státní orgány internet podceňují.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK