CBO: Rozpočtový deficit USA letos klesne na tři procenta HDP

04.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 4. února (ČTK) - Rozpočtový deficit Spojených států v letošním roce zhruba o čtvrtinu klesne a dosáhne hranice tří procent hrubého domácího produktu. Schodek se sníží i příští rok, v dalších letech začne ale opět růst. Odhadl to dnes Rozpočtový úřad Kongresu (CBO). Deficit se bude po roce 2015 zvyšovat kvůli nadále slabému trhu práce, jehož situaci zhorší dopady reformy zdravotnictví.

V tomto fiskální roce, který končí v září, deficit klesne na 514 miliard dolarů (10,5 bilionu Kč) z loňské úrovně 680 miliard dolarů, která představovala 4,1 procenta HDP. CBO jakožto nezávislý úřad letošní deficit původně odhadoval na 560 miliard dolarů.

Schodek v roce 2013 klesl poprvé od nástupu prezidenta Baracka Obamy před pěti lety pod dříve nevídanou úroveň jednoho bilionu dolarů. Zásluhu má na tom posílení ekonomického růstu a snižování výdajů, poznamenala s odkazem na zprávu agentura Reuters.

Ve fiskálním roce 2015 by měl deficit klesnout na 478 miliard dolarů, poté ale bude do konce desetiletí narůstat, a to tempem zhruba 100 miliard dolarů ročně. Podle CBO to bude vinou nadále slabé ekonomiky a vysoké nezaměstnanosti, jejíž míra klesne pod šest procent nejdříve na konci roku 2016. Na historickém minimu přitom přetrvá míra participace, tedy podíl lidí v kategorii pracovní síly, což bude systematicky podkopávat rozpočtové příjmy.

Podle nových odhadů CBO se kvůli negativním dopadům Obamovy reformy zdravotní péče na ekonomiku a trh práce sníží počet odpracovaných hodin v ekonomice mnohem více, než se původně čekalo. V přepočtu na počet zaměstnanců to bude v roce 2021 znamenat úbytek 2,3 milionu lidí proti dříve odhadovanému snížení o 800.000 osob.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK