Chcete se stát exekutorem? Teď máte šanci!

15.09.2004 | , Finance.cz
FIRMY


Pokud máte ukončené právnické vzdělání, vykonanou koncipientskou praxi a složené exekutorské, advokátní, notářské, justiční či jiné dle zákona uznatelné odborné zkoušky, můžete se ucházet o místo exekutora.

Počet nařízených exekucí stále roste. Podle Exekutorské komory ČR oproti loňskému roku vzrostl o 41 %. „Po třech letech existence institutu soudních exekutorů je znát, že lidé se při vymáhání pohledávek naučili využívat všech možností, které jim zákon dává. A to jak věřitelé, tak bohužel i dlužníci,“ řekl dnes JUDr. Juraj Podkonický, PhD., prezident Exekutorské komory ČR.

Exekutorská komora ČR vypsala na podzim letošního roku řízení na obsazení 18 exekutorských míst. Pokud se chcete stát exekutorem a splňujete následující podmínky, máte na půl vyhráno.

  • ukončené právnické vzdělání,
  • vykonaná koncipientskou praxi,
  • složené exekutorské, advokátní, notářské, justiční či jiné dle zákona uznatelné odborné zkoušky
  • dostatečné finanční náklady na rozjezd exekutorského úřadu

Pokud se stanete exekutorem, bohužel musíte počítat s tím, že na vás dlužníci budou podávat trestní oznámení. „Exekutor například v rámci exekuce řádně zajistí majetek a povinný (dlužník) na něj okamžitě podá trestní oznámení pro zneužití pravomoci veřejného činitele. Policie jej ihned začne vyšetřovat, přitom postup exekutora je naprosto v souladu se zákonem,“ uvádí Podkonický.

Tabulka: Statistická data

Činnosti soudních exekutorů v ČR Počet
Nařízené exekuce v roce 2003 132 469
Nařízené exekuce do konce srpna 2004 109 312
Skončené exekuce v roce 2003 45 000
Skončené exekuce do konce srpna 2004 13 000
Stížnosti v roce 2003 287
Stížnosti do konce srpna 2004 243

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY