Moody's díky reformám zvýšila rating Mexika do kategorie A

05.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mexiko 5. února (ČTK) - Mexiko se po Chile stalo druhou zemí Latinské Ameriky, která se může pyšnit úvěrovým ratingem v prestižní kategorii A. Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service dnes totiž zlepšila hodnocení země díky ekonomickým reformám, které prosadil nynější prezident Enrique Peňa Nieto.

Hlavní rating dlouhodobých devizových závazků Mexika agentura zvýšila na A3 z dosavadního stupně Baa1. Výhled ratingu označila za stabilní, což znamená, že s brzkou změnou nepočítá. Zlepšení známky, která hodnotí schopnost země splácet závazky, posílí důvěru investorů a mělo by Mexiku pomoci ke snížení úvěrových nákladů.

Sada reforem, které Mexiko loni přijalo, "posílí vyhlídky potenciálního růstu země a její fiskální základy". Analytik Moody's Mauro Leos agentuře Reuters řekl, že Moody's v nejbližších dvou až třech letech významnější změnu ratingu Mexika nepředpokládá.

"Důvěra v Mexiko ve světě narůstá," řekl po zprávě mexický prezident. Dodal, že dalekosáhlé reformy sektorů telekomunikací a energetiky posílí konkurenceschopnost země a její ekonomický růst, v němž Mexiko dlouho zaostávalo za jinými zeměmi regionu.

Konkurenční agentura Standard & Poor's v prosinci zvýšila svůj rating Mexika o jednu příčku na BBB-plus. Tím ale jen srovnala své hodnocení s ratingy agentur Moody's a Fitch. Na investiční stupeň "tří B" světové agentury zvýšily rating Mexika na počátku minulého desetiletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK