Kazachstán devalvoval měnu o 19 procent

11.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Almaty 11. února (ČTK) - Kazachstánská centrální banka dnes devalvovala domácí měnu tenge proti dolaru o 19 procent a uvolnila dohled nad směnným kurzem. Reagovala tím na pokles ruského rublu, který podkopal režim řízeného kurzu tenge. Oslabování rublu je odrazem globálního ústupu investorů od mladých tržních ekonomik v důsledku omezování podpůrných kroků americké centrální banky, uvedla agentura Reuters.

Centrální banka oznámila. že zmírňuje podporu směnného kurzu a omezí devizové intervence na trhu tak, aby umožnila kurzu klesnout na zhruba 185 tenge za dolar z pondělního oficiálního kurzu 155,56 za dolar. Kurz měny na mezibankovním trhu poté klesl na zhruba 186 za dolar.

Analytiky rozsah devalvace překvapil, protože byla mnohem hlubší než letošní pětiprocentní pokles rublu. Podle nich to odráží snahu stanovit kurzu střednědobě nepřekročitelnou dolní hranici. Guvernér centrální banky Kajrat Kelimbatov na spěšně svolané tiskové konferenci prohlásil, že banka bude chránit tenge před prudkými odchylkami od nové úrovně 185 za dolar.

Banka uvedla, že k zásahu ji přimělo nedávné prudké kolísání na mezinárodních finančních trzích v důsledku stahování měnové podpory ekonomiky v USA. Dalším impulzem byla "nejistota ohledně směnného kurzu rublu". Rusko je největším obchodním partnerem Kazachstánu, který je velkým vývozcem surovin.

V únoru 2009 Kazachstán devalvoval tenge o 18 procent. Odpověděl tím tehdy na propad cen surovin kvůli globální finanční krizi a oslabení ruského rublu. Loni v září centrální banka změnila režim zavěšení směnného kurzu namísto dolaru na koš dolaru, eura a rublu, což je podobný systém, jaký používá Rusko.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK