GM investuje v Polsku čtvrt miliardy eur do výroby motorů

11.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tychy (Polsko) 11. února (ČTK) - Největší americká automobilka General Motors plánuje investovat 250 milionů eur (téměř sedm miliard korun) do výroby naftových motorů ve své továrně v polském městě Tychy. Oznámila to dnes firma.

"General Motors investuje 250 milionů eur do produkce nového naftového motoru o objemu 1,6 litru," uvedla automobilka. Dodala, že výroba by měla začít v roce 2017 a pohybovat by se měla kolem 200.000 motorů ročně. Podle agentury DPA budou motory určeny pro automobily Opel a Vauxhall.

GM nyní ve svých dvou polských továrnách zaměstnává kolem 3500 lidí. Závody ve městech Tychy a Gliwice vyrábí mimo jiné automobily Opel Astra a Cascada, píše DPA.

V Polsku nyní vyrábí auta kromě GM také německý Volkswagen a italský Fiat. Produkce automobilek se podílí zhruba sedmi procenty na celkové průmyslové výrobě v Polsku. Téměř 99 procent aut vyrobených v Polsku směřuje do zahraničí, zejména do ostatních evropských zemí.

Německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) minulý měsíc uvedl, že Volkswagen se rozhodl postavit v Polsku novou továrnu na dodávkové vozy Crafter za více než půl miliardy eur (zhruba 14 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK