Potravinářská skupina Nestlé má za loňský rok nižší zisk

13.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 13. února (ČTK) - Švýcarské společnosti Nestlé, která je největším výrobcem potravin a nápojů na světě, klesl v loňském roce čistý zisk na deset miliard švýcarských franků (225,2 miliardy Kč). O rok dříve činil 10,6 miliardy CHF. Na hospodaření měly negativní vliv náklady na restrukturalizaci a také vývoj směnných kurzů. Firma současně varovala, že kvůli cenovým tlakům v Evropě a slabšímu výkonu na rozvíjejících se trzích bude letošní rok obtížný.

Tržby se zvýšily o 2,7 procenta na 92,2 miliardy CHF, zejména díky odbytu na rozvíjejících se trzích a také díky zájmu o dětskou a speciální výživu. Bez zahrnutí vlivu směnných kurzů a nových akvizic tržby stouply o 4,6 procenta. Pozitivní vývoj zaznamenala firma hlavně v Africe, Asii a Jižní Americe, Evropa naopak stagnovala. Provozní zisk se zvýšil o čtyři procenta na 14 miliard CHF.

Nestlé vyrábí širokou škálu produktů, které jsou známé po celém světě, jako čokoládové tyčinky KitKat, polévky Maggi, káva Nescafé a Nespresso nebo voda Perrier. V České republice vyrábí Nestlé cukrovinky v závodech Zora Olomouc a Sfinx Holešov.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK