Rubl klesl na rekordní minimum vůči euru

14.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva/Londýn 14. února (ČTK) - Ruský rubl se dnes propadl na rekordní minimum vůči euru. Ztráty však smazal, když ruská centrální banka naznačila možné zpřísnění měnové politiky. Jednotná evropská měna k rublu vystoupila na rekordních 48,46 RUB, krátce před polednem se prodávala za 48,11 RUB.

Ruská centrální banka dnes podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změn. Upozornila však, že je připravena úroky zvýšit, pokud inflace kvůli slabému kurzu rublu překročí její střednědobý cíl.

Ruský rubl je pod tlakem již řadu týdnů, a to mimo jiné kvůli zpřísňování měnové politiky ve Spojených státech, které vedlo k odlivu zahraničních investic. Na rubl má negativní dopady také zpomalování růstu ruské ekonomiky.

"Růst ruské ekonomiky zůstává slabý a průmyslová výroba nadále stagnuje," uvedla dnes centrální banka. Ta se podle agentury Reuters teď nachází ve složité situaci, protože slabý hospodářský růst hovoří pro snížení úrokových sazeb, zatímco pokles domácí měny a nárůst inflačních rizik vytváří tlak na jejich zvýšení.

Euro dnes podpořily překvapivě příznivé údaje o vývoji hrubého domácího produktu v Německu a ve Francii. Vůči dolaru se jednotná evropská měna vyšplhala na téměř třítýdenní maximum.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK