Americké akcie setřásly slabá data, rostly druhý týden za sebou

14.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. února (ČTK) - Americké akciové trhy dnes stouply a se ziskem uzavřely podruhé za sebou i celý týden. Trhy k vzestupu podpořily příznivé hospodářské výsledky některých podniků, ale i zprávy o oživení hospodářského růstu v eurozóně. Investoři se naopak rozhodli nechat stranou slabší americká ekonomická data ovlivněná špatným počasím.

Dow Jonesův index v závěru dnešního obchodování stoupl předběžně o 0,79 procenta na 16.154,32 bodu. Širší index Standard&Poor's 500 přidal 0,48 procenta na 1838,61 bodu. Index převážně technologického trhu Nasdaq Composite smazal počáteční dnešní ztráty a v závěru přidal 0,08 procenta na 4244,03 bodu.

Za celý týden Dow Jones zesílil o dvě procenta, S&P o 2,1 procenta a Nasdaq o 2,7 procenta. Pro všechny tři burzovní indexy tak jde o druhý ziskový týden v řadě.

Americká centrální banka dnes sdělila, že produkce zpracovatelského sektoru v USA se v lednu kvůli chladnému počasí proti předchozímu měsíci nečekaně propadla o 0,8 procenta, což je největší pokles za více než čtyři a půl roku. Průzkum agentury Reuters a Michiganské univerzity ale i přes špatné počasí naznačil, že spotřebitelská důvěra v USA v únoru zůstala ve srovnání s lednovými čísly beze změny.

Akcie největšího světového výrobce polévek Campbell Soup dnes stouply o zhruba pět procent, co vykázal nečekaně dobrý zisk a tržby ve čtvrtletí kolem období svátků. Akcie organizace Weight Watchers International (Strážci váhy) se ale propadly o více než 25 procent poté, co vykázala nečekaně velký propad zisku.

Na devizových trzích dnes nečekaně dobré údaje z eurozóny podpořily jednotnou evropskou měnu euro, které se k dolaru dříve během dne dostalo nejvýše za skoro tři týdny. Ekonomika eurozóny podle dnešních předběžných údajů Eurostatu ke konci roku obnovila meziroční růst tempem 0,5 procenta a její růst proti předchozímu čtvrtletí zrychlil na 0,3 procenta.

Euro k dolaru před 22:00 SEČ přidávalo 0,14 procenta na 1,3699 USD. Dolar k jenu oslabil o 0,37 procenta na 101,85 JPY. Dolarový index ke koši šesti hlavních měn se dříve během dneška propadl nejníže od začátku roku, totiž na 80,065 bodu. Kolem 21:00 SEČ ztrácel zhruba 0,16 procenta na 80,199 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK