Objem bankovních úvěrů stoupl loni o 6,6 pct na 2,51 bilionu Kč

17.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. února (ČTK) - Objem bankovních úvěrů stoupl v roce 2013 o 6,6 procenta na 2,51 bilionu korun. Objem úvěrů podnikům stoupl o 3,8 procenta. Úvěry poskytnuté obyvatelstvu vzrostly o 4,5 procenta, z toho spotřebitelské úvěry o 1,7 procenta a hypoteční úvěry o 6,6 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká bankovní asociace.

 

"Meziroční srovnání dat z konce loňského roku a prosince 2012 opět poukazuje na nárůst objemu úvěrů všem významným ekonomickým oblastem. Stále ovšem platí, že objem cizoměnových úvěrů je od listopadu loňského roku vzhledem k devizovým intervencím nadsazen. Celkový loňský růst přesto nelze popřít a naše prognóza očekává pozitivní dynamiku i v roce 2014," komentoval vývoj náměstek výkonného ředitele asociace Jan Matoušek.

Popularita hypoték je podle něj v tuto chvíli dána nízkými úrokovými sazbami na trhu a souvisejícím silným konkurenčním bojem, dalším důvodem je nižší cena nemovitostí. K pomalému, avšak souvislému oživování od poloviny loňského roku dochází i v případě spotřebitelských úvěrů. U živnostníků skončil dlouhodobě trvající pokles a ke konci roku 2013 se objem úvěrů meziročně zvýšil o procento.

Objem úvěrů nefinančním podnikům vzrostl o 3,8 procenta, respektive o 2,1 procenta po přibližném očištění o vliv slabší měny. Zde totiž obzvláště platí zkreslení dynamiky slabším kurzem, neboť cizoměnové úvěry tvoří přes 22 procent všech úvěrů.

Průměrná úroková sazba z nově uzavřených kontokorentních úvěrů, revolvingových úvěrů a pohledávek z karet nefinančním podniků v prosinci stagnovala okolo 2,55 procenta. U ostatních úvěrů podnikům vzrostla průměrná sazba na 2,26 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK