Představenstvo nevybralo ředitele DP Č. Budějovice

17.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 17. února (ČTK) - Představenstvo Dopravního podniku města České Budějovice dnes nejmenovalo do funkce žádného z uchazečů o funkci ředitele. Měl vystřídat Jaroslava Ďuriše, jenž byl loni v říjnu zvolen šéfem pražského dopravního podniku. Žádný z uchazečů nedostal potřebný většinový počet hlasů členů představenstva, řekl po jednání ČTK mluvčí podniku Radek Filip.

"Představenstvo dnes hlasovalo o všech třech kandidátech, kteří prošli do závěrečného kola, ale ani jeden z nich nezískal většinovou podporu," potvrdil ČTK předseda představenstva Ďuriš. Výběrové řízení bude podle něj zrušeno a ředitele bude nadále zastupovat místopředseda představenstva Slavomír Dolejš (TOP 09). Rovněž Ďuriš zůstává ve funkci předsedy představenstva.

"Je to na vlastníkovi, jakou bude mít další představu. Bude záležet na výsledku našich jednání. Valnou hromadou je de facto každé jednání městské rady, protože jediným vlastníkem společnosti je město," dodal předseda představenstva.

Vzhledem k tomu, že jedním z uchazečů byl zároveň místopředseda představenstva Dolejš, zbyli z jeho pěti členů pouze čtyři, kteří mohli o jmenování ředitele rozhodnout. Ti se na výběru neshodli.

Představenstvo tak nerespektovalo doporučení výběrové komise ani městské rady. Komise i radní na první místo mezi kandidáty z užšího kola doporučily Jiřího Čejku (ČSSD). Na dalších pozicích se umístili Oldřich Pavlovský a zastupující ředitel Dolejš (TOP 09).

Nového ředitele hledalo město ve výběrovém řízení, sedmičlenná komise, jejímiž členy byli zástupci zastupitelských klubů, Ďuriš a odborník delegovaný ČVUT, si k pohovoru pozvala tři z pěti zájemců.

Českobudějovický dopravní podnik zajišťuje přepravu cestujících na území města a v 18 příměstských obcích. Jediným akcionářem společnosti je město. Podnik disponuje 85 autobusy a 58 trolejbusy, které zajišťují provoz na 13 autobusových a osmi trolejbusových linkách. Ročně najedou přibližně 5,7 milionu kilometrů a přepraví 38 milionů cestujících. Zaměstnává 384 lidí. Roční výnosy včetně úhrady prokazatelné ztráty činí téměř 407 milionů korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK