Amazon zahájil stavbu svého prvního centra v Polsku

18.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 18. února (ČTK) - Americký internetový prodejce Amazon zahájil dnes oficiálně výstavbu prvního ze svých tří plánovaných logistických center v Polsku. Hala v Sadech u Poznaně zajistí po vybudování 2000 stálých pracovních míst a kolem 1000 sezonních příležitostí, sdělila agentura PAP. Amazon nyní připravuje i stavby logistických center na české území, kde s tím má ale kvůli odporu místních značné problémy.

Firma dnes v Sadech položila základní kámen stavby. Projekt má hodnotu 65 milionů eur (1,8 miliardy Kč) a centrum bude zaujímat plochu přes 100.000 čtverečních metrů. První zboží se má z nového centra expedovat k zákazníkům ve druhém pololetí.

Další dvě centra Amazonu v Polsku mají stát poblíž Vratislavi (Wroclaw) v jihozápadní části země. Jedno z nich má začít fungovat rovněž ve druhém pololetí, další v příštím roce.

Amazon staví nová centra v rámci programu na posílení aktivit firmy v Evropě. Velká expanze firmy v zemích sousedících s Německem vyvolala spekulace o možném omezení aktivit německých center, jejichž zaměstnanci požadují vyšší mzdy a hrozí stávkami. Amazon ale dohady o odchodu z Německa popírá.

Plán výstavby centra Amazonu v Brně v pátek zamítlo tamní zastupitelstvo. Amazon sdělil, že pokud Brno definitivně padne, prozkoumá firma jiné lokality, jako jsou Slovensko, Rakousko, popřípadě Ostrava. Ve druhé české lokalitě v Dobrovízi poblíž pražského letiště, zastupitelé minulý týden těsnou většinou schválili předběžnou smlouvu i přes nesouhlasné místní referendum.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK