Zakládání staveb v USA kleslo v lednu nejvíce za tři roky

19.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 19. února (ČTK) - Zakládání nových obytných staveb ve Spojených státech utrpělo v lednu nejhlubší pokles za tři roky. Oznámilo to dnes ministerstvo obchodu USA. Zčásti to bylo vinou chladného počasí, třetí měsíční pokles u stavebních povolení ale podle agentury Reuters může naznačovat širší trend oslabování stavebního trhu i celé ekonomiky.

Počet zahajovaných staveb klesl proti prosinci o 16 procent na celoročně přepočtené tempo 880.000 jednotek. Byl to nejvýraznější procentní pokles od února 2011 a tempo zakládání staveb bylo nejnižší od září. Ekonomové podle ankety Reuters očekávali, že tempo zpomalí jen mírně na 950.000 jednotek.

Leden byl druhý měsíc poklesu zakládaní staveb po listopadovém pětiletém maximu 1,12 milionu jednotek. Za celý loňský rok stavbaři zrychlili zahajování staveb o 17,7 procenta na 976.000 domů a bytů, což bylo maximum od konce poslední konjunktury v roce 2007.

Na Středozápadě, který sužovala krutá zima nejvíce, se počet zahájených staveb v lednu propadl o rekordních 67,7 procenta. V severovýchodní oblasti USA, která rovněž zažívala sněhové bouře, ale stavební aktivita vzrostla na maximum od srpna 2008.

Pokles kvůli mrazům utrpěly v lednu i maloobchodní tržby a průmyslová výroba. Podle ekonomů ale oslabení nelze připsat výlučně na konto chladného počasí, protože se množí doklady, že největší světová ekonomika ke konci minulého roku začala opět ztrácet dynamiku.

Trend oslabování v dnešních údajích dokládá pokračující pokles u stavebních povolení. Počet vydaných povolení se v lednu snížil o 5,4 procenta a zaznamenal nejhlubší pokles od června.

Americký trh s nemovitostmi loni pokračoval v zotavování z realitní krize druhé poloviny minulého desetiletí po splasknutí cenové bubliny na trhu s bydlením. Trh realit je jedním z hlavních motorů růstu americké ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK