Ropu oslabily nepříznivé údaje z čínského průmyslu

20.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. února (ČTK) - Světové ceny ropy dnes po dnech vzestupu mírně klesly, severomořská ropa Brent tak sestoupila zpět pod 110 dolarů za barel. Trh oslabily nepříznivé údaje z čínského zpracovatelského průmyslu, trh ale i nadále podporují obavy z vývoje v Africe a ve Venezuele a rovněž mrazivé počasí v USA.

Cena Brentu v 16:40 SEČ klesla o 60 centů na zhruba 109,90 USD za barel; ve středu se vyhoupla na letošní maximum 110,47 USD. Americká lehká ropa WTI pak ze středečního čtyřměsíčního maxima oslabila o 20 centů na 103,10 dolaru.

Aktivita v čínském zpracovatelském průmyslu klesla v únoru druhý měsíc po sobě a tempo jejího poklesu se prohloubilo na minimum za sedm měsíců. Údaje oslabily asijské akciové trhy i ropu, jejímž je Čína druhým největším spotřebitelem na světě.

"Slabá data z Číny sebrala cenám ropy vítr z plachet," poznamenali podle agentury Reuters analytici německé Commerzbank.

Negativní dopady údajů z Číny zčásti smazala politická rizika v Libyi, Jižním Súdánu a Venezuele. Investoři také sledují jednání o íránském jaderném programu.

Neobvykle chladné počasí v Severní Americe vyvíjí tlak na dodávky topného oleje a zvyšuje jeho ceny. Trh čeká na údaje o vývoji zásob ropy a topného oleje v USA a čeká jejich výrazný pokles.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 109,88 110,47 New York - Nymex WTI březen 103,10 103,31

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK