EK: Portugalský záchranný program zůstává na správné cestě

20.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 20. února (ČTK) - Portugalský záchranný program zůstává všeobecně na správné cestě a oživení začíná mít stále pevnější kořeny. I nadále však přetrvávají značná rizika, zvláště před rozhodnutím ústavního soudu o letošních úsporných opatřeních. Vyplývá to z posledního hodnocení portugalského postupu v plnění záchranného programu, který dnes zveřejnila Evropská komise.

Zpráva je z kontroly, která se uskutečnila na počátku prosince. EK vydala zprávu v den, kdy inspektoři zahajují další kontrolu plnění záchranného programu. EK je součástí tzv. trojky věřitelů, která zahrnuje ještě Mezinárodní měnový fond (MMF) a Evropskou centrální banku (ECB).

MMF nedávno uvedl, že Portugalsko splnilo cíl deficitu za rok 2013. Poukázal ale i na právní a ekonomická rizika, která zemi ohrožují. Také EK potvrdila, že rozpočtové cíle na rok 2013 byly splněny. Lisabon však musí pokračovat v konsolidaci i v letošním roce. Rozpočtový deficit loni činil 5,5 procenta hrubého domácího produktu, letos však země musí snížit schodek na čtyři procenta HDP.

"Zatímco základní předpověď naznačuje, že oživení stále více zakořeňuje, rizika poklesu zůstávají značná," uvádí se v prohlášení EK. Rizika jsou však podle komise hlavně právní povahy. Opozice u ústavního soudu napadla řadu úsporných opatření, se kterými počítá letošní rozpočet, a nyní se čeká, jak soud rozhodne. V minulosti již soud některé pokusy o snižování rozpočtových nákladů zamítl.

Portugalsko se v roce 2011 dostalo do finančních problémů a po Řecku a Irsku se stalo třetí zemí eurozóny, která byla nucena požádat o záchranný úvěr. Země se dohodla s Evropskou unií a MMF na záchranné půjčce v objemu 78 miliard eur (2,1 bilionu Kč). Portugalsko chce program ukončit letos v květnu.

Portugalská vláda problémy nebagatelizuje, stále více však věří, že se jí podaří záchranný program opustit. Letos již vláda vydala dvě emise dluhopisů a pokryla veškeré své finanční potřeby na letošní rok.

Ratingová agentura Fitch tento týden uvedla, že Portugalsko postupuje správným směrem. Zatím však považuje za předčasné zvýšit rating země zpět do investičního pásma. Domnívá se také, že zemi by pomohlo dojednání preventivního úvěru na dobu po opuštění záchranného programu.

Portugalský premiér Pedro Passos Coelho uvedl, že o tom, zda bude Portugalsko potřebovat dohodu o preventivní půjčce, budou vláda a věřitelé rozhodovat v dubnu. Mnoho ekonomů se domnívá, že dohoda bude nutná.

Portugalská ekonomika se v loňském druhém čtvrtletí po dvou a půl letech vymanila z hlubokého propadu a růst si udržela až do konce roku. Nezaměstnanost začala klesat, výnosy dluhopisů se prudce snížily a důvěra stabilně roste. Dnešní zpráva podle agentury Reuters ukázala, že platební bilance loni skončila v přebytku, poprvé za dvě desetiletí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK