CzechInvest zajistil Středočeskému kraji investice za 5 mld Kč

20.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. února (ČTK) - Středočeský kraj získal loni prostřednictvím státní agentury CzechInvest investice téměř za pět miliard korun, které pomohly k vytvoření 1668 pracovních míst. Je to více než dvojnásobek proti roku 2012, kdy hodnota investic dosáhla 2,21 miliardy korun. Se 14 investicemi se kraj zařadil na třetí místo za Jihomoravský a Moravskoslezský kraj. ČTK o tom dnes informovala mluvčí agentury CzechInvest Petra Menclová.

Růst investic ve Středočeském kraji podle CzechInvestu kopíruje vývoj v celé zemi. Ve Středočeském kraji má vzhledem k přítomnosti finálních výrobců Škoda Auto a TPCA silnou pozici sektor výroby dopravních prostředků. "Oživení sektoru výroby dopravních prostředků zejména v rámci expanzí zahraničních firem, které jsme zaznamenali v roce 2013, lze velmi pravděpodobně předpokládat i v tomto roce," uvedla Menclová.

Investoři ve středních Čechách spustili velké projekty například v Kladně, kde na podzim otevřela nové výrobní haly společnost Lego. Další investice také přišly třeba do Rakovníka (Eberspächer), Mochova (JOCKEY Praha CZ), Hořátve (Fresenius Hemocare CZ) a Slaného (Electric Powersteering Components Europe).

V převažující výrobě dopravních prostředků byly v kraji uskutečněny čtyři investice. Dále šlo o elektrotechnický průmysl, gumárenský a plastikářský průmysl, potravinářský průmysl, chemický, farmaceutický, biomedicínský průmysl a strojírenství. Téměř polovina investorů pochází z České republiky. Tři jsou ze Spojených států, dva investoři z Německa, další z Japonska, Koreje a Dánska.

Ve Středočeském kraji patří mezi významné průmyslové zóny také ty v Kolíně a Mladé Boleslavi. Průmyslová zóna u Mladé Boleslavi má celkovou rozlohu 75.000 metrů čtverečních. Od loňského roku zde má kromě automobilky Škoda Auto působiště i mezinárodní společnost Faurecia, která patří mezi největší světové dodavatele pro automobilový průmysl.

Kolínská zóna má rozlohu 370 hektarů. Využívá ji především automobilka TPCA, která zaujímá plochu zhruba 125 hektarů. Další investory se vedení města, které se při budování zóny a bytů zadlužilo, snaží přilákat. Jedná například s japonským výrobcem plastových produktů.

Významnou investicí by v regionu mohlo být vybudování distribučního centra americké společnosti Amazon u Dobrovíze nedaleko Prahy. Zahájení jeho výstavby nyní záleží na tom, jak krajský úřad rozhodne o odvolání občanského sdružení, které s výstavbou centra nesouhlasí. Obec Dobrovíz s Amazonem smlouvu o spolupráci podepsala minulý týden.

V roce 2012 agentura CzechInvest zprostředkovala ve Středočeském kraji osm přímých zahraničních a tuzemských investic v celkové výši 2,21 miliardy korun, které vytvořily či vytvoří 1462 pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK