Euro po slabé statistice z eurozóny klesá

20.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. února (ČTK) - Evropská měna dnes na devizovém trhu oslabuje. Ke ztrátám přispěla nejnovější statistika z eurozóny, která naznačila, že ekonomické oživení regionu stagnuje. Naopak dolaru pomohly příznivé statistické údaje z USA.

Kolem 18:25 SEČ euro vůči dolaru ztrácelo 0,3 procenta na 1,3697 USD, k japonskému jenu klesalo o 0,2 procenta na 140,25 JPY. Dolar vůči jenu ale 0,1 procenta přidával a nacházel se blízko 102,40 JPY.

Souhrnný index nákupních manažerů (PMI), který zveřejnila konzultační společnost Markit, ukázal, že podnikatelská aktivita v eurozóně tento měsíc mírně zpomalila růst a zaostala za očekáváním. Další zpráva ukázala, že inflace ve Francii byla v lednu nižší, než se čekalo, což obnovilo obavy z deflace v regionu.

Aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu naopak rostla v únoru podle předběžných údajů Markitu nejrychlejším tempem za téměř čtyři roky. Je to první signál toho, že sektor se zotavuje z lednového útlumu, za kterým stálo počasí. Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti pak minulý týden klesl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK