Shell prodává společnosti Vitol benzinky a rafinerii v Austrálii

21.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney 21. února (ČTK) - Britsko-nizozemský ropný koncern Royal Dutch Shell se dohodl na prodeji své rafinerie a čerpacích stanic v Austrálii švýcarskému ropnému obchodníkovi Vitol Group za 2,9 miliardy australských dolarů (52 miliard Kč). Oznámila to dnes firma. Shell se po nedávném varování před nižším ziskem snaží naklonit si investory novým zaměřením na výnosy. V lednu uvedl, že chce v příštích dvou letech prodat majetek za 15 miliard dolarů.

Prodej se týká rafinerie nedaleko Melbourne, 870 čerpacích stanic, divize chemikálií nebo části divize maziv. Nezahrnuje leteckou divizi Shellu.

"Austrálie je pro Shell nadále důležitá, děláme však těžká portfoliová rozhodnutí, abychom zlepšili celkovou konkurenceschopnost společnosti," uvedl podle agentury AP v prohlášení nový šéf skupiny Shell Ben van Beurden.

Shell trpí řadou problémů, včetně rostoucích nákladů na těžbu, stagnací či poklesem cen ropy a plynu a rovněž výrazným poklesem ziskových marží v evropských rafineriích.

Skupina v nedávné době prodala rafinerie v Británii, Německu, Francii, Norsku a v České republice. Síť čerpacích stanic v tuzemsku si skupina ponechala. Kromě toho se Shell zbavoval svých aktivit v oblasti zpracování a prodeje ropy v Egyptě, Finsku, Řecku, Španělsku a Švédsku.

Pro Vitol Group, který chce zvýšit svůj podíl na rostoucím trhu s ropnými produkty, je obchod s Shellem dosud největší akvizicí. Společnost podle agentury Reuters sází na to, že australská poptávka po palivech nadále poroste rychleji, než je tomu v Evropě, a ve světě budou nakonec chybět kapacity na zpracování ropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK