FT: Britská banka RBS plánuje zrušení 30.000 pracovních míst

21.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. února (ČTK) - Zestátněná britská banka Royal Bank of Scotland (RBS) plánuje rozsáhlou restrukturalizaci, v jejímž rámci by v příštích letech měla zrušit nejméně 30.000 pracovních míst. Informoval o tom dnes list Financial Times na svých internetových stránkách. RBS nyní zaměstnává zhruba 120.000 lidí.

Firma podle listu příští týden představí plány na opuštění velké části rizikovějších aktivit v oblasti investičního bankovnictví a na výrazné omezení zahraničních aktivit. "Bude to monstrózní restrukturalizace," řekl listu nejmenovaný bankovní analytik. Podle zdrojů oznámených se situací se RBS nyní hodlá zaměřit na drobné klienty a malé i větší podniky.

"Mojí ambicí není řídit největší banku světa. Mojí ambicí je řídit nejlepší banku v Británii, což nemá s velikostí nic společného," prohlásil nedávno generální ředitel RBS Ross McEwan. Podle listu Telegraph by McEwan mohl představit nová restrukturalizační opatření ve čtvrtek v rámci prezentace celoročních výsledků podniku.

Společnost již dříve varovala, že za loňský rok vykáže vysokou ztrátu, a to mimo jiné kvůli různým mimořádným nákladům. Analytici odhadují hrubou ztrátu podniku na sedm až osm miliard liber (233 až 267 miliard korun). "Nepochybujeme, že Ross (McEwan) má odvahu zavést tvrdá opatření ke snížení nákladů, aby zajistil obnovení ziskovosti," uvedl analytik Ian Gordon z makléřské firmy Investec Securities.

Britská vláda v době světové finanční krize poskytla RBS z peněz daňových poplatníků pomoc v hodnotě 46 miliard liber (1,5 bilionu korun). V současnosti tak v bance vlastní podíl zhruba 81 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK