Antimonopolní úřad povolil spojení Sanomy a Astrosatu

21.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 21. února (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil spojení mediálního koncernu Sanoma a vydavatelství Astrosat. Astrosat je společným podnikem firem Vltava-Labe-Press (Verlagsgruppe Passau) a RTV media group a má zájem o získání Sanomy. Rozhodnutí ÚOHS je již pravomocné. ČTK to dnes dělila Milena Marešová z tiskového odboru antimonopolního úřadu.

Pracovníci úřadu dospěli k závěru, že spojení firem nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a to zejména s ohledem na velikost tržních podílů firem a s přihlédnutím k mnoha silných konkurentům působících na mediálním trhu.

Cenu transakce firmy neuvedly. Z tištěných titulů Sanoma vydává například magazíny Story, Vlasta, Dům & zahrada, National Geographic, Týdeník Květy nebo Praktická žena. O změně vlastníka české Sanomy se spekulovalo už delší dobu.

V roce 2012 utržila Sanoma v ČR 17 milionů eur (asi 468 milionů korun). Sanoma Media Praha je jedním z největších mediálních domů v České republice. Její časopisy čte každý měsíc přes 1,5 milionu čtenářů, weby měsíčně navštěvuje na dva miliony unikátních návštěvníků. K tištěným titulům patří dále magazíny Překvapení, Fajn život nebo Chuť a Styl. Zároveň provozuje on-line portály jako Story.cz, Kafe.cz nebo eStranky.sk.

Sanoma Media Praha je součástí společnosti Sanoma Media Russia & CEE (SMRCEE), která patří finskému mediálnímu koncernu Sanoma a zastřešuje aktivity této firmy ve střední, východní a jihovýchodní Evropě. Sanoma Media Praha předloni hospodařila se ztrátou 90,7 milionu korun, podobně jako o rok dříve.

Finská mediální skupina Sanoma oznámila, že plánuje rušení časopisů a propouštění, protože čtenáři i inzerenti stále více přesouvají svůj zájem z tištěných k digitálním médiím. Firma na konci října uvedla, že chce zrušit 32 ze svých 250 časopisů a propustit 570 z celkového počtu 10.000 zaměstnanců.

Tuzemské vydavatelství vzniklo v roce 1968 pod názvem MONA, což bylo zkrácení slov MOderní žeNA. Zastřešovalo vydávání časopisů Vlasta, Žena + móda a Praktická žena. V roce 1992 se vlastníkem stal Nizozemský svaz nakladatelů (VNU) a o deset let později jako Sanoma Magazines Praha přešla pod finskou mediální skupinu Sanoma. Předloni změnila svůj název na Sanoma Media Praha.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK