Který studentský účet je nejlepší?

24.09.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Hledáte nejlepší studentský účet u některé z bank v ČR a nevíte si rady? Připravili jsme pro vás porovnání všech bank, které v České republice nabízejí studentské účty.

Téma týdne: Studente, vyber si banku

Právě si vybíráte banku se studentským účtem a nemůžete se rozhodnout? Připravili jsme pro vás srovnání finančních produktů u studentských účtů. Tyto účty v České republice nabízí následující banky:


Tabulka: Porovnání cen, platebních karet a poplatků za výběr u studentských účtů

Banka Název studentského účtu Cena za vedení Platební karta Poplatek za výběr z bankomatu (vlastního/cizího)
Česká spořitelna Student+ poštovné zdarma elektronická mezinárodní 6 Kč/25 Kč + 0,5 % z vybírané částky
ČSOB Studentské konto poštovné zdarma elektronická mezinárodní 5 Kč/25 Kč
eBanka Studentský program 19 Kč + 3,90 Kč zdarma elektronická mezinárodní (po dobu 1 roku) 4,90 Kč/29,90 Kč
Komerční banka Gaudeamus^2 standard zdarma zdarma elektronická mezinárodní 5 Kč/35 Kč
  Gaudeamus^2 nadstandard zdarma zdarma mezinárodní elektronická i emobosovaná 5 Kč/35 Kč; první dva výběry v měsíci zdarma
Poštovní spořitelna Junior program (od 15 do 26 let) 10 Kč zdarma Maxkarta 5 Kč/25 Kč
  Program Mini (od 12 do 15 let) zdarma zdarma Maxkarta 5 Kč/25 Kč
Raiffeisenbank Studentské konto 15 Kč zdarma elektronická mezinárodní 4 Kč první dva výběry v měsíci, 9 Kč za třetí a další výběr/15 Kč první dva výběry v měsíci, 25 Kč za třetí a další výběr
Sparkasse Mühlviertel - West banka K-konto 15 Kč 150 Kč 5 Kč/20 Kč
Waldviertler Sparkasse von 1842 Studentské konto 10 Kč 150 Kč 5 Kč u bankomatu WSPK a ČSOB/25Kč

S-club konto 10 Kč 150 Kč 5 Kč u bankomatu WSPK a ČSOB/25Kč

 

Česká spořitelna
Česká spořitelna nabízí studentům všech typů škol ve věku od 15 let do 30 let speciální Program Student+. Jde o společnou nabídku produktů a služeb České spořitelny, která se přizpůsobuje věku studenta a jeho individuálním potřebám," uvádí Helena Matuszná z oddělení firemní komunikace České spořitelny. Tento program je určen českým studentům studujícím v ČR, českým studentům studujícím v zahraničí a zahraničním studentům studujícím v České republice.

ČSOB
"Studentské konto" od ČSOB  je určeno všem studentům řádného studia na tuzemských a zahraničních vysokých školách ve věku od 18 do 30 let. Mezi hlavní výhody patří možnost poskytnutí povoleného přečerpání účtu a to nejdříve po třech měsících od založení účtu.  Maximální povolené přečerpání bez zajištění je možné do 6000 Kč se zvýhodněným  úrokem 12,9 %. U studentského účtu je samozřejmostí možnost zřízení  elektronického bankovnictví. Majitel Studentského konta navíc získá jednu kartu ISIC zdarma. 

eBanka
eBanka pro studenty do 26 let nabízí standardní osobní účet "Studentský program", který je v některých ohledech zvýhodněný. Pro získání úvěrových produktů je nutný věk nad 18 let a občanství ČR. Na fakt, že stále více mladých začíná podnikat už během studia, reaguje eBanka možností založení firemního účtu. Při porovnání studentského účtu eBanky s podobnými produkty ostatních bank jsme však zjistili, že má omezenou nabídku za podstatně vyšší poplatky.

Komerční banka
Konto "Gaudeamus^2" je určeno veškeré mládeži ve věku 15 až 19 let, studenti mohou této nabídky využít až do věkové hranice 30 let. Tento produkt je speciálně sestavený pro mládež a studenty a nabízí komplexní spektrum bankovních služeb a zároveň poskytuje řadu atraktivních výhod pro cestování a studium.
Pro případ, že by se student dostal do platební neschopnosti, nabízí banka dvojí řešení. Rychlejším a jednodušším je využití kontokorentu. Kontokorent nezískáme automatický, je potřeba zažádat o jeho přidělení. Pokud jsme studentem vysoké nebo vyšší odborné školy můžeme získat povolený debet ve výši 2000 Kč už při zakládání účtu. Do 10 000 můžeme jít „do minusu“ až po třech měsících od založení, a to v případě, že průměrný zůstatek na účtu činil 2000Kč. Tato nabídka je určena pro všechny studenty od věku 18 let.
Dalším způsobem řešení insolvence je využití úvěru Gaudeamus, který je určen studentům vysokých škol, vyšších odborných škol a programů MBA u tuzemsku i v zahraničí.
Hlavním rozdílem oproti původnímu studentskému kontu Gaudeamus je v rozšíření cílové skupiny klientů. Nyní si účet mohou založit i studenti středních škol nebo vyšších odborných škol. Došlo také ke snížení kreditní úrokové sazby z 1,15 na 0,40 %. Důležitější než kreditní je pro většinu studentů právě debetní úroková sazba, která bohužel zůstala na stejné úrovni.

Poštovní spořitelna
Poštovní spořitelna nabízí studentům dva programy. Program Mini a program Junior. "Program Mini" je určen osobám od 12 do 15 let s automatickým převodem v 15 letech do programu Junior při zachování čísla účtu. Zdarma je studentovi vydána Maxkarta. Majitel účtu může v programu Mini zdarma využívat výhod vyplývajících z členství v klubu Čtyřlístek. "Program Junior" je určen osobám od 15 do 26 let s automatickým převodem na program Klasik při zachování čísla účtu. Zdarma je studentovi vydána Maxkarta a na požádání lze vydat Kartu mládeže EURO 26 zdarma.

Raiffeisenbank
Pro studenty (bez věkové hranice) je určeno "Studentské konto" od Raiffeisenbank. K dispozici můžete mít zdarma mezinárodní elektronickou platební kartu, zdarma elektronické bankovnictví, apod. Za vedení tohoto studentského účtu zaplatíte bance měsíčně 15 Kč.

Sparkasse Mühlviertel - West banka (SMW banka)
SMW banka studentům do 25 let nabízí zvýhodněné "K - konto". Jedná se o standardní typ S-žira (běžného účtu pro nepodnikatele) za zvýhodněných podmínek. Tento studentský účet umožňuje klasické hotovostní i bezhotovostní operace, zřízení jednorázový i trvalých příkazů, zřízení inkasních příkazů (SIPO), apod. Získáte také mezinárodní platební kartu a v případě žádosti i šeky. K dispozici budete mít také služby elektronického bankovnictví, jako např. HOMEBANKING nebo PHONEBANKING.
Tato banka však má v ČR pobočky pouze v Jižních Čechách v těchto městech: 

  • České Budějovice,
  • Český Krumlov,
  • Písek,
  • Tábor,
  • Vyšší Brod.

Waldviertler Sparkasse von 1842
Pro všechny mladé studující i pracující od 15 do 25 let Waldviertler Sparkasse von 1842 připravila "Studentské konto" a "S-CLUB konto". Tyto účty jsou vedeny zcela zdarma. Obě konta navíc klientům nabízí členství v S-CLUBU. Toto členství v S-CLUBU vám umožní nakupovat některé věci se slevou, začnete dostávat různé dárky apod.


Tabulka: Porovnání elektronického bankovnictví, úročení a prémií u studentských účtů 

Banka Elektronické bankovnictví Úročení Výhody, prémie
Česká spořitelna zdarma 1,3 % 200 Kč/rok (po předložení karty ISIC nebo potvrzení o studiu na VŠ)
ČSOB zdarma 1,2 % zdarma ISIC (jen jednou)
eBanka zdarma 0,15 % -
Komerční banka zdarma, omezený internetbanking Expresní linka (u standardu); internetbanking Mojebanka (u nadstandardu) 0,4 % 333 Kč/rok (při alespoň jedné platbě kartou u obchodníka a při předložení potvrzení o studiu na VŠ)
Poštovní spořitelna zdarma (Junior program); Max Mobil PS - služba zasílaní SMS zdarma, cena SMS dle operátora (Program Mini) 1,1 % Na požádání vydání Karty mládeže EURO 26 zdarma (Junior program); Členství v klubu Čtyřlístek (Program Mini)
Raiffeisenbank zdarma 1,2 % -
Sparkasse Mühlviertel - West banka zpoplatněn pouze homebanking (10 Kč) 0,5 % -
Waldviertler Sparkasse von 1842 zdarma 2,5 % členství v S-club

 

Zdroj: Česká spořitelna, ČSOB, eBanka, Komerční banka, Poštovní spořitelna, Raiffeisenbank, Sparkasse Mühlviertel - West banka, Waldviertler Sparkasse von 1842

Další finanční tipy a triky najdete na stránce www.finance.cz/aktuality .

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky