Babiš odvolal šéfa dozoru nad sázkami a loteriemi Jana Řeholu

26.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. února (ČTK) - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) odvolal ředitele Státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi Jana Řeholu. Jméno jeho nástupce resort nezveřejnil. Ministr zkrátil i lhůtu pro povolení herních zařízení, od prvního března je bude ministerstvo povolovat pouze na jeden rok místo dosavadních tří. Týká se to hlavně interaktivních videoloterijních terminálů.

"Důvodem je, že vydávání povolení na tři roky již neodpovídalo současné situaci v oblasti regulace loterijního trhu," prohlásil mluvčí resortu Radek Ležatka, podle nějž nová praxe lépe zohlední požadavky řady obcí a umožní jim tak plně uplatnit jejich práva na samosprávu v oblasti regulace loterií a jiných podobných her.

"Jde o změnu, která jednoznačně přispěje k redukci stávajícího počtu hracích přístrojů, který v České republice dosáhl bezprecedentních rozměrů. Změna také pomůže zrychlit proces eliminace hazardu v obcích, které s hazardem dlouhodobě bojují," podotkl náměstek ministra financí Ondřej Závodský, jenž má oblast hazardu na starosti.

Herních automatů a videoterminálů ministerstvo po celé ČR k 31. prosinci 2013 evidovalo celkem 61.026. To je zhruba o sedm procent méně, než o rok dříve. V roce 2012 provozovalo výherní hrací přístroje povolované obcemi 340 provozovatelů. Hry povolované ministerstvem financí provozovalo 109 provozovatelů.

Do technických her, kam ministerstvo financí řadí právě interaktivní videoloterijní terminály, ale také například elekromechanickou ruletu, internetové kurzové sázky či lokální loterijní systémy, gambleři každoročně vhazovali stále více peněz. Zatímco v roce 2008 v nich prosázeli necelých 36 miliard korun, v roce 2012 to už bylo takřka 88 miliard. Vložené částky v roce 2012 meziročně vzrostly o 14,4 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK