Tendr na zkrachovalé Lázně Velichovky vyhrál Karsit Holding

28.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Velichovky (Náchodsko) 28. února (ČTK) - Výběrové řízení na prodej zkrachovalých Lázní Velichovky na Náchodsku vyhrála společnost Karsit Holding podnikatele Františka Řípy. Ve Velichovkách hodlá Karsit obnovit lázeňský provoz, část areálu chce využít pro domov pro seniory. ČTK to dnes řekl Řípa. Podle České televize Karsit za lázně nabídl 60 milionů korun.

Skupina Karsit Holding je známá jako výrobce autodílů a podniká i ve Velichovkách, kde vybudovala rozsáhlé konferenční a hotelové centrum K-Triumf.

Lázně, které se specializovaly na léčbu pohybového ústrojí, jsou od loňského července mimo provoz. "Chceme napravit to, co se bývalým majitelům nepodařilo, tedy obnovit jméno a tradici Lázní Velichovky. Ve Velichovkách chceme dále investovat. Věřím, že zvládneme s úspěchem řídit i lázně," uvedl Řípa. Z některých lázeňských vil hodlá vybudovat domovy důchodců. "Další náš směr je i příprava vhodného sociálního programu, protože ve výrobních továrnách Karsitu i zemědělských družstvech pracuje téměř 1000 zaměstnanců," uvedl Řípa. Prospěch by lázním měla přinést i spolupráce s centrem K-Triumf.

Lázně mají zhruba 400 lůžek, všechny budovy v areálu prošly v minulých letech rekonstrukcí. Před uzavřením v lázních pracovalo asi 100 lidí. Centrum K-Triumf po loni dokončeném rozšíření disponuje 55 hotelovými pokoji, pěti kongresovými sály a řadou vnitřních a venkovních sportovišť, například pro tenis, bowling, squash, volejbal a plavání. Patří mezi největší komplexy svého druhu na východě Čech.

Obec Velichovky prodej lázní do rukou Karsitu přivítala. "Své záměry pan Řípa vždy dotáhl do konce, přinesl nové pracovní příležitosti. Věříme, že pod ním dojde k obnově lázeňství. Karsit je finančně silná firma," řekl ČTK starosta Velichovek Josef Karel. V samotné obci kvůli konci lázní přišlo o práci několik desítek lidí, obživu ztratila i řada podnikatelů napojených na lázeňský ruch. S koncem lázní přišla obec o lázeňský poplatek, který činil asi jeden milion korun ročně.

Do tendru na prodej lázní se přihlásily dva subjekty, přihlášky se odevzdávaly do 20. února. Věřitelský výbor následně jako vítěze vybral Karsit Holding, kterému po sdělení výsledku řízení začala běžet lhůta 60 pracovních dnů na zaplacení. "Je nutné ještě uskutečnit řadu legislativních a administrativních kroků, například zajištění licence, schválení krajským soudem, inventuru a předávání majetku, doplacení," uvedl Řípa k dalšímu postupu prodeje lázní. Očekává, že první kroky k obnovení provozu lázní by firma mohla udělat v dubnu.

Jediným hodnoticím kritériem tendru byla výše nabídnuté ceny. Odhadní cena lázní byla 110,6 milionu korun, doporučená minimální cena pro výběrové řízení byla 50 milionů korun. Celkem mají lázně asi 140 věřitelů, kteří žádají 64 milionů korun, dalších 15 milionů korun žádají bývalí zaměstnanci.

Roční obrat Karsit Holdingu se v posledních letech pohyboval mezi 2,5 až třemi miliardami korun. Loni v září firma oznámila, že v následujících dvou letech hodlá investovat 1,5 miliardy korun a vytvořit až 250 pracovních míst. Investice mají skupině pomoci dostat se mezi špičku dodavatelů automobilového průmyslu v Evropě. Hlavní investice půjdou do lisovací linky a rozšíření lakovny, počítá se i s novými sklady. Díly a komponenty, především kovové kostry sedadel, vyrábí například pro vozy Volkswagen, Škoda, Audi, Seat, PSA, Scania.

Karsit vznikl na začátku 90. let. V roce 1994 firma zprivatizovala bývalý závod Karosy v Jaroměři. Automobilová divize Karsit Holdingu má nyní dva výrobní závody v Jaroměři, další v Příbrami, Postřelmově, Dvoře Králové nad Labem a na Slovensku. Součástí Karsit Holdingu je i zemědělská divize, která hospodaří na 5000 hektarech a ve stájích v Dubenci a Bílé Třemešné chová přes 2000 kusů skotu.

Zdeněk Rychtera dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK