Státní správa hmotných rezerv má zásoby ropy na 94 dnů

03.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. března (ČTK) - Státní správa hmotných rezerv (SSHR) má nyní zásoby ropy a ropných produktů na 94 dnů. Ze zákona to má být 90 dnů. ČTK to dnes v reakci na aktuální situaci na Ukrajině sdělila mluvčí SSHR Karin Mikolajková. Kvůli situaci na Krymu v neděli jednalo vedení Bezpečnostní rady státu a SSHR vytvořila meziresortní pracovní skupinu. Zvyšující se napětí mezi Ruskem a Ukrajinou se od rána promítá do rostoucích cen ropy.

 

SSHR svolala na středu jednání pracovní skupiny. Ta bude každodenně provádět monitoring dodávek ropy do ČR a vyhodnocovat aktuální stav zásob.

Premiér Bohuslav Sobotka v neděli po jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu uvedl, že kromě alternativní dodávky ropy by mohla proudit i ropovody IKL a TAL v případě, že by dodávky ropovodem Družba zcela ustaly. "Tak jsme schopni v řádu řekněme jednoho měsíce zajistit posílení dodávek prostřednictvím těch dalších dvou ropovodů," dodal.

Oblast zabezpečení dodávek plynu do působnosti SSHR nepatří. Mluvčí uvedla, že podle údajů ministerstva průmyslu a obchodu, s nímž SSHR spolupracuje, jsou zásoby plynu v podzemních zásobnících na území ČR na dobu přibližně 35 dnů. A to i v případě výpadku hlavní plynárenské infrastruktury, kterou vstupuje na území ČR ruský plyn tranzitovaný přes Ukrajinu. Ostatní infrastruktura stačí bezproblémově pokrýt domácí trh s plynem, dodala Mikolajková.

Omezení dodávek ropy a plynu přes Ukrajinu by podle analytika Colossea Víta Jedličky mohlo ceny plynu i ropy dále zdražit a způsobit také potíže se zásobováním. Dovoz ropy z Ruska do Čech byl v minulých letech ze strany Ruska výrazně omezen, takže by to neznamenalo výraznější problém. Závažnější problémy by způsobily výpadky dodávek plynu.

SSHR je ústřední orgán státní správy pro hospodářská opatření v krizových situacích a pro státní hmotné rezervy. Hmotné rezervy jsou více než z poloviny tvořeny ropou a ropnými produkty, jejichž množství je určeno mezinárodními závazky ČR. Součástí státních hmotných rezerv jsou mobilizační rezervy a pohotovostní zásoby určené pro 24 typových krizových situací.

Ruská armáda o víkendu prakticky převzala kontrolu nad ukrajinským poloostrovem Krym, kde většinu obyvatel tvoří Rusové. Navzdory odmítavým reakcím ze zahraničí, které hovoří o agresi, ruský parlament v sobotu schválil záměr prezidenta Vladimira Putina nasadit na Ukrajině vojáky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK