ČIŽP rozdala pokuty za 5 mil. za náplně do elektronických cigaret

04.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. března (ČTK) - Téměř všichni zkontrolovaní dovozci a distributoři nedostatečně označovali elektronické cigarety výstražnými symboly a porušovali chemický zákon. Zjistila to Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), která od konce loňského ledna do dneška udělila 49 pokut za 4,8 milionu korun. ČTK o tom dnes informovala tisková mluvčí ČIŽP Simona Cigánková.

ČIŽP zkontrolovala celkem 69 dovozců a distributorů náplní do takzvaných e-liquids. Zjistila, že v 85 procentech nedodrželi zákon nebo evropské předpisy.

Většinou nedostatečně označovali chemické směsi výstražnými symboly nebo povinnými varovnými větami, které mají upozornit spotřebitele o závažných zdravotních rizicích. Na balení náplní dále podle ČIŽP scházely hmatatelné výstrahy pro nevidomé i uzávěry odolné proti otevření dětmi. Z téměř pětimilionové částky už 39 pokut za 2,5 milionu korun nabylo právní moci.

Inspektoři prověřili na 257 různých směsí s různými příchutěmi, například tabák, vanilka, tiramisu, převážně pocházely z Číny. E-liquids se prodávají v lahvičkách o objemech od 10 do 30 ml a jejich složení je proměnlivé; většinou je tvoří nikotin, propylenglykol nebo glycerol a různá aromata. Jsou to směsi, které podléhají chemickému zákonu. Běžné koncentrace nikotinu v prodávaných elektronických cigaretách se pohybují v rozmezí od 0 do 36 mg/ml. Běžný e-liquid tak může obsahovat až 1080 mg nikotinu. Náplně jsou tak toxické nebo zdraví škodlivé.

Začátkem roku nabylo například právní moci rozhodnutí o pokutě ve výši 900 tisíc korun. Udělila ji královéhradecká ČIŽP společnosti TRAFFIC. Dovezla velké množství nesprávně klasifikovaných, označených a zabalených elektronických cigaret.

mrz mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK