Zlin Aircraft chce prý Turecku dodat letadla za více než miliardu

04.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ankara/Praha 4. března (ČTK) - Otrokovická firma Zlin Aircraft chce turecké armádě prodat letadla za více než miliardu korun. Uvedl to vojenský server Defensenews.com, podle nějž si český výrobce letadel vyzvedl dokumentaci k výběrovému řízení. Zástupci firmy to však zpravodajskému deníku E15.cz odmítli potvrdit.

Turecké ministerstvo obrany vypsalo veřejnou zakázku na dodávku 52 vrtulových letounů pro základní výcvik armádních pilotů. Podle informací tureckých médií by zakázka mohla dosahovat hodnoty 50 až 75 milionů dolarů (jedné až půldruhé miliardy korun).

Server Defensenews.com s odvoláním na ministerstvo uvedl, že se o zakázku zajímá celkem devět firem včetně otrokovické společnosti. Zástupci českého výrobce letadel se k účasti v očekávaném tvrdém konkurenčním klání nechtěli vyjadřovat. "V tuto chvíli nemůžeme naší účast potvrdit," citoval dnes server E15.cz obchodního ředitele Zlinu Aircraft Patrika Hlůška.

Mezi konkurenty jsou čtyři výrobci letadel z Turecka a po jednom z Německa, Rakouska, Spojených států a Pákistánu.

Novými letouny chce turecká armáda nahradit dosluhující letku strojů SF 260, které jí začátkem 90. let dodala italská Finmeccanica. Nově nakoupené stroje mají sloužit k testování možností čerstvých pilotů, zda jsou schopni postoupit k náročnějšímu výcviku.

Zlin Aircraft byla založena v roce 2009 a navazuje na tradici podnikatele Jana Antonína Bati, který ve Zlíně založil firmu vyrábějící letadla již ve 30. letech minulého století. Firma se svými sportovními a výcvikovými letadly prorazila v řadě světových zemí. Dodává stroje nejen do Evropy, ale i například na americký kontinent. Mezi posledními kontrakty je dodávka deseti letadel mexickému námořnictvu, prodej dalších strojů do Mexika se chystá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK