Tržby obchodníků v eurozóně se v lednu nečekaně zvýšily

05.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 5. března (ČTK) - Tržby obchodníků v zemích platících eurem v lednu stouply o 1,6 procenta po výrazném poklesu v posledním měsíci minulého roku. Vyplývá to z odhadů, které dnes zveřejnil statistický úřad Evropské unie Eurostat. Lednový výsledek je lepší, než čekali analytici. V celé Evropské unii maloobchodní tržby v prvním měsíci roku stouply o 0,9 procenta.

V prosinci podle zpřesněných čísel obrat maloobchodu v zemích eura klesl o 1,3 procenta a v celé EU o 0,7 procenta. Analytici podle agentury Reuters předpokládali, že letos v lednu se meziměsíčně zvýší o 0,8 procenta. K nečekaně lepšímu lednovému výsledku přispěl vyšší prodej nepotravinářského zboží, potravin a automobilových paliv.

Pokud jde o meziroční srovnání, v zemích měnové unie se v lednu maloobchodní tržby zvýšily o 1,3 procenta. V celé EU byly vyšší o 1,9 procenta.

I přes pozvolné oživování růstu zůstává poptávka domácností v zemích platících eurem slabá. Měnovou unii trápí vysoká nezaměstnanost, která brání většímu utrácení. Náznak zlepšující se situace v jižní Evropě, v minulých letech tvrdě zasažené úvěrovou krizí, ale přinesla data z Portugalska. Zde se v lednu obrat maloobchodu meziměsíčně zvýšil o 6,7 procenta, nejvíce ze všech 18 zemí eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK