EK si kvůli nerovnováhám vzala na paškál hlavně Itálii a Francii

05.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 5. března (ČTK) - Evropská komise nalezla povážlivé makroekonomické nerovnováhy u Itálie, Chorvatska a Slovinska. V dnešní zprávě o výsledcích hloubkové prověrky zemí Evropské unie varovala rovněž Francii, které podle komise hrozí, že nesplní dohodnuté cíle ve snižování rozpočtového deficitu. Českou republiku výkonný orgán EU mezi země, které vykazují nerovnováhy, nezařadil.

Nerovnováhy ve svých ekonomikách podle komise mají také Německo, Británie, Španělsko, Nizozemsko, Belgie, Švédsko, Irsko. Finsko, Bulharsko a Maďarsko, uvedla agentura Reuters. Tři země v čele s Itálií, u nichž našla zpráva nadměrné nerovnováhy, musí podle pravidel EU podniknout kroky k jejich řešení, jinak jim hrozí pokuty.

Itálie se dostala na seznam zemí s nadměrnými nerovnováhami kvůli vysokému veřejnému dluhu a slabé konkurenceschopnosti. "Oba problémy mají kořeny v dlouhodobě chabém růstu produktivity a vyžadují naléhavě řešení," uvedla komise. U Itálie podle ní nutnost urychlených a razantních opatření ještě zvyšuje velikost její ekonomiky.

Dosavadní reformní kroky Říma k odstranění obav nestačí. "Italská strukturální adaptace, tak, jak se plánuje v tomto roce, se vzhledem k potřebě snížit velmi vysoký podíl veřejného dluhu jeví jako nedostatečná," uvádí zpráva.

Francie, které loni dala komise dva roky navíc ke snížení rozpočtového deficitu pod hranici tří procent hrubého domácího produktu, své sliby neplní. "Očekáváme, že Francie nesplní cíle deficitu ani strukturálních reforem," sdělila komise.

Slabá je rovněž schopnost francouzských firem soutěžit na globálních trzích. Mzdy v zemi se sice vyvíjejí v souladu s produktivitou, celkové náklady na pracovní sílu ale zůstávají vysoké a podkopávají firemní zisky. Situaci ještě zhoršuje nevstřícné prostředí k podnikání a zejména nízká úroveň konkurence v sektoru služeb.

Co se týče Německa, jeho často kritizovaný přebytek platební bilance sice podle komise znamená nerovnováhu, ta ale není tak velká, aby se musel Berlín zařadit na seznam ostře sledovaných zemí. Podle komise je navíc pravděpodobné, že německý přebytek bude během doby klesat s tím, jak poroste domácí poptávka.

Komise vyřadila ze seznamu zemí s nadměrnými nerovnováhami Španělsko. Konstatovala, že země loni podnikla významná opatření a trend vývoje jejích nerovnováh by měl dál klesat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK