Analytici čekají omezené dopady Ukrajiny na českou ekonomiku

05.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. března (ČTK) - Dopady ukrajinské krize na českou ekonomiku budou podle analytiků pravděpodobně omezené a krátkodobé. Obchodní vazby jsou relativně malé a případné přerušení dodávek plynu by se hospodářství nedotklo. Rizikem ale mohou být případné sankce EU vůči Rusku a následné zdražení ropy, sdělili ekonomové na dotaz ČTK. Zmínili negativní dopady na podnikání českých firem na Ukrajině a investice, pokud by se situace kolem ruské okupace ukrajinského Krymu vyhrotila.

Vzájemné obchodní vazby mezi ČR a Ukrajinou jsou poměrně malé, když vývoz na Ukrajinu představuje zhruba jedno procento českého exportu, uvedl ekonom Komerční banky Marek Dřímal. "Navíc se nedá předpokládat, že by došlo k výpadku veškerých dodávek na Ukrajinu. Rizikem pro českou ekonomiku však mohou být případné sankce EU vůči Rusku, se kterým má ČR silnější obchodní vztahy," podotkl.

Do Ruska ve formě vývozu směřují tři procenta českého hrubého domácího produktu, upozornil hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. V případě vyostření situace a uvalení ekonomických sankcí na Rusko by navíc podle něj prudce vzrostly ceny ropy, což by utlumilo růst ekonomiky a zvýšilo inflaci. "Pokud se Evropa rozhodne sankce zavést, mohly by se české ekonomické zájmy v Rusku dostat do problémů," doplnil Dřímal.

Vliv by krize mohla mít na podnikání jednotlivých firem, uvedl analytik poradenské společnosti Bisnode Michal Řičař. "Z mikro pohledu vnímáme, že v ČR je téměř 11.000 právnických osob s ukrajinskými majiteli. Také největší počet pracujících cizinců v ČR je ukrajinského původu. Významná vnitrostátní nestabilita na Ukrajině jistě negativně ovlivní i ratingy firem s ukrajinskými vlastníky," poznamenal.

Podle údajů Bisnode má ukrajinské vlastníky 10.801 českých firem, jednoznačně ale mezi nimi převažují fyzické osoby. V Česku také podniká 38.105 ukrajinských živnostníků. Majetkový podíl v českých společnostech má zhruba 53.000 ukrajinských subjektů, upsali v nich základní kapitál 2,43 miliardy korun. Dceřiné firmy mají na Ukrajině stovky českých podniků a počet exportérů do této země se pohybuje v jednotkách tisíc.

Případné přerušení dodávek plynu z Ukrajiny by se české ekonomiky nedotklo, uvedl Navrátil. "Díky teplé zimě má ČR plné zásobníky, se zásobou na 93 dnů," zmínil. Česko by podle něj také mělo víc než dost času na nahrazení možného výpadku z Ukrajiny zásobováním odjinud, například z plynovodu Nordstream.

Dřímal za nejpravděpodobnější scénář považuje postupné uklidnění situace. Pokud by se ale konflikt dále vyhrotil, může podle něj nejistota spojená s ukrajinskou krizí zvýšit nechuť k riziku na trzích. "To může zasáhnout investice, úvěrové kanály, nárůst nákladů firem z titulu vyšších cen ropy," podotkl.

Určitý útlum ekonomiky kvůli postupnému zvýšení cen ropy a plynu způsobenému ukrajinskou krizí očekává Řičař. "Dopady do evropské ekonomiky by neměly být dlouhodobější, jedná se tedy o krátkodobý šok, který postupem času odezní s tím, jak se situace postupně stabilizuje," předpověděl.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK