Ministr: Pro Čínu je letos prioritou tvorba míst, ne tempo růstu

06.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 6. března (ČTK) - Pro čínskou vládu je letos prioritou vytváření pracovních míst. Pokud jich vznikne dost, bylo by možné akceptovat, kdyby čínská ekonomika letos rostla o něco pomaleji než oficiální cíl růstu o zhruba 7,5 procenta. Na tiskové konferenci během pokračujícího zasedání čínského parlamentu to dnes řekl čínský ministr financí.

Čínský premiér Li Kche-čchiang ve středu na úvod zasedání parlamentu oznámil, že letošním cílem je dosáhnout tempa růstu ekonomiky "kolem 7,5 procenta". To by mohlo znamenat, že růst by mohl být i nižší, poznamenal dnes ministr financí Lou Ťi-wej.

"Jestliže hospodářský růst v tomto roce nebude 7,5 procenta - bude 7,3 procenta nebo 7,2 procenta - počítá se to jako kolem 7,5 procenta? Ano, počítá," citovala jej agentura Reuters. Čínská vláda má v hospodářské politice podle něj pro letošní rok tři širší cíle: tvorbu pracovních míst, kontrolu inflace a podporu ekonomiky. "Zaměstnanost je náš nejdůležitější cíl," sdělil ministr.

Letošní cíl zaměstnanosti Čína oznámila rovněž ve středu. Počítá se v něm s deseti miliony nových pracovních míst ve městech. Podle ministra by jich ekonomika mohla vytvořit ještě až o tři miliony víc.

Čínská ekonomika loni vykázala nejslabší růst za posledních dvacet let. Hrubý domácí produkt se zvýšil o 7,7 procenta, stejně jako v předešlém roce. Mezinárodní měnový fond a analytici pro tento rok počítají se zpomalením růstu na zhruba 7,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK