Výroba mléka v ČR navzdory velkému úbytku krav roste

06.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. března (ČTK) - Stavy dojnic v České republice během doby, kde je členem Evropské unie klesly takřka o pětinu na loňských 373.000. Produkce mléka přesto mírně vzrostla na 2,77 miliardy litrů. Důvodem je výrazný nárůst užitkovosti. Vyplývá to z aktuální komoditní karty ministerstva zemědělství (MZe)

Zatímco rok před vstupem Česka do EU v roce 2003 činila průměrná roční dojivost na 5762 litru na krávu, loni to bylo již 7443 litru, bezmála o třicet procent více. Užitkovost se rok od roku zlepšuje.

"První faktor je, že chovatelství obecně v České republice má hluboké kořeny čili je tam lidský faktor," uvedl dnes na tiskové konferenci prezident Agrární komory Jan Veleba. "Druhý faktor je ten, že to bylo jedno z mála odvětví, kde bylo vysoce nainvestováno," dodal. Čeští chovatelé podle něho díky tomu využívají moderní technologie, které jsou srovnatelné například s USA.

Tuzemské mlékárny loni od zemědělců nakoupili 2,32 miliardy litrů mléka, dovezeno do země bylo v přepočtu 860 milionů litrů, naopak vývoz mléčných produktů činil více než jednu miliardu litrů.

mjr rot

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK