Zeman:Politika ochrany lidských práv nesmí kazit firmám export

06.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Litovel (Olomoucko) 6. března (ČTK) - Česká republika by podle prezidenta Miloše Zemana neměla ohrožovat rostoucí export a investice tuzemských firem například v Uzbekistánu či Íránu přehnaným důrazem na ochranu lidských práv. Zeman to dnes řekl při návštěvě společnosti Papcel Litovel, která je předním tuzemským výrobcem papírenských strojů a drtivou většinu produkce vyváží do zahraničí.

"Poněkud mě znepokojuje, že třeba investice typu Uzbekistán, ale i v dalších zemích, jsou ohroženy politikou, která si říká politika ochrany lidských práv a která ve skutečnosti vede k tomu, že když k nám tito lidé nepřijedou, konkrétně uzbecký prezident (Islam) Karimov, tak my nemáme možnost jim říct do očí svůj názor na lidská práva," uvedl Zeman.

Návštěva kontroverzního státníka Karimova byla letos odložena, do Prahy měl přijet 20. února. Proti návštěvě Karimova v Česku totiž protestovala řada nevládních organizací. Uzbeckého prezidenta považují za diktátora. Ze setkání s Karimovem se omluvili premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministři i vedení hlavního města. Uzbekistán nakonec požádal Hrad o odložení návštěvy Karimova. Podle Zemana se při jeho návštěvě mohly uzavřít kontrakty za 15 miliard korun a podepsat sedm dohod.

České firmy podle prezidenta kvůli podobnému postoji českých politiků pouze zbytečně ztratí možnost exportovat například právě do Uzbekistánu. "Riskujeme, že přijdeme i o investice, které do těchto zemí už byly vloženy. Myslím, že Česká republika si nemá hrát na velmoc a má respektovat fakt, že je v ní 630.000 nezaměstnaných. Těmito neuváženými kroky bychom neměli přispívat k dalšímu zvýšení nezaměstnanosti," míní Zeman.

Společnost Paper Mill Holding z Litovle, která je sesterskou firmou podniku Papcel, za poslední tři roky investovala do uzbecké papírny Angren Pack osm milionů dolarů (zhruba 160 milionů korun) a dalších pět milionů dolarů (100 milionů korun) plánuje vložit do jejího základního kapitálu letos.

"Potřebujeme ale souhlas uzbecké vlády a státu, který má (v papírně) blokační minoritu. Před plánovanou návštěvou (Karimova v Praze) se nám uzbecká strana snažila maximálně vyhovět a věřím, že to, co se kolem této návštěvy dělo, nebude mít negativní dopady," podotkl spolumajitel Paper Mill Holding David Dostál, který zároveň vlastní firmu Papcel.

Zeman dnes vedení Papcelu slíbil, že se jako rezident bude snažit o vyvážený postoj Česka k těmto nově se otevírajícím trhům zejména ve střední Asii a výhledově i v Íránu. "Protože jestliže exportujete 98 procent produkce, tak jste pochopitelně závislí na tom, jak nás tyto trhy budou přijímat, jaké budou úvěry, jaké budou ceny a koneckonců jaké budou vaše výdělky," řekl Zeman pracovníkům Papcelu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK