Je výhodné nechat si pojistit ztrátu příjmů?

11.03.2014 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


V životě vás může potkat mnohé – většinou to bývá jako na houpačce – jednou dole, jednou nahoře. Rozumný člověk nahoře myslí na to, že tomu tak věčně být nemusí. Doba je nejistá, dnešní více než pěkné příjmy mohou být zítra minulostí.

Samozřejmě existuje možnost nechat si je pojistit – je to ale výhodné nebo se jedná jen o trik pojišťoven, jak z vás vyždímat co nejvíce peněz, aniž by vám pojištění přineslo jistotu v těžkých časech?

Proti čemu lze příjem pojistit?

Zjednodušeně – pojistit proti ztrátě příjmů se můžete pro určité konkrétní situace. Pro případ úmrtí, pro případ trvalé invalidity, pro případ ztráty zaměstnání, ale i pro případ delší nemoci. Jak na to, aby to bylo výhodné? A kdy o tom vůbec začít uvažovat?

Hypotéky, půjčky, úvěry…

Celkem standardně se podobná pojištění nabízejí k úvěrovým produktům. Logicky – jde o pojištění schopnosti splácet, které má usnadnit situaci vám i věřiteli. Ovšem rozhodně to v praxi není tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá. S jistým rozčarováním zjistíte, že nějakou chvíli trvá, než se v problematické situaci pojišťovna plateb zhostí a co více – rozhodně nebude platit věčně. Ve smlouvě je vždy uvedena přesná doba, po kterou pojišťovna vaše závazky převezme. Mimo úmrtí a trvalou invaliditu se jedná vždy řádově o měsíce, maximálně jeden rok. Před vypršením této lhůty musíte situaci sami nějak vyřešit.

TIP: Srovnání pojistných produktů naleznete v sekci Pojištění

Pojistné plnění

Než pojišťovna začne platit, musí být v prvé řadě zřejmé, že situace je skutečně dlouhodobá či dokonce trvalá. Nějakou dobu tedy budete muset vystačit s vlastními rezervami. Jak dlouhá doba to bude, to záleží na výhodnosti konkrétní smlouvy. Pozor také na častou podmínku, že nesmí být splátky v prodlení – momentální finanční nouze, byť způsobená úrazem či nemocí – tedy přesně tím, nač jste se pojistili, by vás mohla stát hodně! V případě pojistky na ztrátu zaměstnání si dobře pročtěte smluvní podmínky – nevztahuje se náhodou plnění pouze na případ propuštění z organizačních důvodů?

Pojištění denní dávky při pracovní neschopnosti

Zatímco o pojištění pro případ smrti či invalidity už většina z nás slyšela, ne každý ví, že se lze pojistit i na snížení příjmů v období nemocenské. V případě plnění by vám měla splátka od pojišťovny dorovnat po určitou dobu nemocenskou až do výše průměrného příjmu. Nikoliv však vždy. Pojišťovna vždy vyplatí jen sjednanou denní dávku násobenou počtem dnů pracovní neschopnosti. Nepočítejte však s plněním u běžných nemocí, vždy se bude týkat jen dlouhodobějšího onemocnění.

Existuje tzv. karenční neboli čekací doba, která se do trvání pracovní neschopnosti nezapočítává. A navíc bude náhrada od pojišťovny přiznána jen za dobu, kterou pojišťovna sama uzná. Pro jednotlivá onemocnění má stanovenu maximální délku trvání léčby. Budete-li v pracovní neschopnosti déle, na finanční plnění již nemáte nárok. Navíc pojišťovny téměř vždy poskytují plnění až zpětně. Pouze za prokazatelného předpokladu, že nemoc bude skutečně dlouhodobá, může pojištěnec žádat o zálohu pojistného plnění.

Autor článku

Tomáš Procházka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ