Izraelská BCD připravuje obří projekt v Aši; práci dá 2000 lidem

11.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Aš (Chebsko) 11. března (ČTK) - Izraelská developerská a investiční skupina BCD pokračuje v přípravách obřího projektu na 72hektarové obchodní a průmyslové zóně v Aši u hranic s Německem. Na ploše Hospodářského parku Aš, který BCD koupila, chce postavit komerční objekty, byty a průmyslové zóny; zaměstná až 2000 lidí. Projektu pořád věří a chce ho zrealizovat, řekl ČTK starosta Dalibor Blažek.

"Když se nám dnes hlásí investoři, odkazujeme je na tohoto developera. Ten neustále odmítá pozemky rozprodávat," dodal. Podle Blažka začíná po pětileté krizi zájem investorů ožívat.

"Mělo jít původně o investici až miliardy dolarů (téměř 20 miliard Kč) a zaměstnanců tam mělo být až ke 2000. To nemůže Aš nabídnout, a proto tu je plánována i rozsáhlá bytová výstavba. Investor předpokládá, že nabídne lukrativní pracovní možnosti pro lékaře, střední personál i vysokoškoláky v průmyslových zónách," uvedl Blažek.

Projekt izraelské skupiny měl být realizován do roku 2010. "V době krize ale všechno zabrzdili," řekl starosta. Podle něj už před zhruba deseti let odkoupili 72 hektarů pozemků bývalého Hospodářského parku Aš a investovali už do projektu "spoustu peněz".

Stále plánují tři segmenty činností. Nemocnici s plastickou chirurgií, obchodní a kongresové centrum s hotelem, kasinem i domy s 800 byty. Druhou část má tvořit high-tech průmyslová plocha a třetí klasická industriální zóna; obě o rozloze 42 hektarů. "Pro nás by byla realizace i části tohoto projektu, požehnáním," uvedl Blažek.

Město kvůli tomu naplánovalo studie zástavby. "Nechceme dopadnout jako satelity kolem Prahy, kde kdejaký developer nakoupil pozemky a postavil si tam co chtěl a jak chtěl. Jsme nyní tedy připraveni na boom, který zatím ještě nepřišel," uvedl starosta.

Projekt, který se má budovat postupně sedm let, se trvale prezentuje na městských webových stránkách www.muas.cz. Hotový by měl být projekt pro územní rozhodnutí; investor záměr prezentuje na realitních veletrzích. Podle starosty už město cítí oživení ve druhém projektu Panattoni Parku Aš, kde má najít práci až 1000 lidí ve výrobě dílů pro automobily. Developerská firma Accolade na 50 hektarech usilovně připravuje stavbu obřích nájemních hal, vysvětlil starosta.

BCD Group je mezinárodním seskupením developerských společností. Stojí například za výstavbou nového města v Izraeli, nákupního centra v Belgii nebo střední školy v anglickém Manchesteru. V ČR působí od roku 2001 a staví bytové domy, zatím hlavně v Praze.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK