Šéf Aholdu: Obchody Interspar se do půl roku přejmenují na Albert

11.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Padesát obchodů Interspar v České republice by se do půl roku mělo přejmenovat na Albert. Do zisku by se zatím ztrátové prodejny mohly dostat během dvou let. V dnešním rozhovoru pro ČTK to řekl generální ředitel tuzemské divize Aholdu Jesper Lauridsen. Ahold dnes oznámil, že za zhruba 5,2 miliardy korun převezme v ČR síť prodejen Interspar. Pokud transakci schválí antimonopolní úřad, stane se značka jedničkou na tuzemském trhu rychloobrátkového zboží.

"Na maloobchodním trhu je nejdůležitější velikost, a Interspar byl příliš malý. Tento problém by se vyřešil, pokud se stane součástí sítě značky Albert. Naše plány počítají s tím, že do dvou let by se obchody Interspar mohly stát ziskovými," uvedl Lauridsen.

Po dokončení akvizice by firma Ahold měla mít celkem 334 obchodů. "V minulém roce jsme otevřeli několik nových prodejen Albert, letos to plánujeme také a budeme v tomto trendu pokračovat," dodal ředitel.

Prodejny Interspar by se tak do šesti měsíců měly přejmenovat na Albert. "Ale vybereme oddělení, v nichž jsou obchody Interspar silné, a ty měnit nebudeme. Chceme zachovat to nejlepší z obou značek," řekl Lauridsen.

Prvotní investice do Intersparu podle něj dosáhne 50 milionů euro (asi 1,35 miliardy korun). Zda si Ahold ponechá všech 4684 stávajících zaměstnanců Intersparu je podle Lauridsena předčasné spekulovat. Tržní podíl obchodů Albert je nyní podle společnosti AC Nielsen 17 procent.

Nizozemská maloobchodní společnost Ahold se dohodla s rakouskou firmou SPAR na koupi jejích obchodů v České republice. Hodnota transakce je 5,245 miliardy korun. Interspar je šestým velkým řetězcem, který z českého trhu odchází. Ahold by tak získal od firmy SPAR celkem 50 obchodů, z toho 36 hypermarketů Interspar a 14 supermarketů SPAR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK