ÚOHS chce do konce roku vyřešit spor ohledně chování ČD

13.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 13. března (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) chce do konce roku vyřešit spor ohledně možného zneužití dominantního postavení Českých drah na trase Praha-Ostrava. ČTK to dnes řekl předseda úřadu Petr Rafaj. Případem se úřad zabývá už více než dva roky. Firmu podezřívá z toho, že má ceny ničící konkurenci, takzvané predátorské ceny.

Jádrem sporu je to, zda firma, která na lince dominuje, jezdí za podnákladové ceny, či nikoliv. Úřad už má na stole několik posudků od jednotlivých účastníků sporu, tedy od Českých drah, konkurenčního RegioJetu a dopravce Leo Express. Jejich závěry jsou ale protichůdné. "Necháme si proto zpracovat ještě nezávislý znaleckých posudek," uvedl Rafaj. Další podrobnosti k případu uvést nechtěl.

ÚOHS v této souvislosti už dříve uvedl, že by měly ČD vést podrobnější evidenci nákladů a výnosů, což je v zájmu rozvíjející se liberalizace trhu v osobní železniční dopravě. Úřad o to loni požádal ministerstvo dopravy. Současné údaje, které ČD uvádějí souhrnně za všechny spoje a dále podle jednotlivých linek, jsou podle antimonopolního úřadu nedostatečné a netransparentní.

Úřad v minulosti také uváděl, že s ním nedostatečně spolupracuje konkurenční RegioJet, který požadovaná data dodával se zpožděním. Firma tvrdila, že dělá pro spolupráci s ÚOHS maximum, a upozorňovala na to, že je soukromou společností a ekonomické údaje jsou jejím obchodním tajemstvím.

RegioJet chtěl, aby ve sporu bylo vydáno předběžné opatření, což v říjnu 2012 zamítl Krajský soud v Brně. Antimonopolní úřad začal cenovou politiku ČD zkoumat na podzim 2011, v lednu 2012 zahájil řízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK