Vojenské lesy a statky loni měly nejvyšší zisk v historii

13.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Státní podnik Vojenské lesy a statky (VLS) loni podle předběžných výsledků meziročně zvýšil hrubý zisk o pět procent na 357 milionů korun. Jde o nejvyšší zisk ve více než osmdesátileté historii podniku. ČTK to dnes sdělila mluvčí firmy Hana Politzerová.

Z neauditovaných výsledků vyplývá, že výnosy podniku loni meziročně o čtyři procenta klesly na 2,112 miliardy korun. Přepočtený počet zaměstnanců VLS loni byl 2034.

"Našim hlavním cílem je udržení tohoto trendu a také připravenost podniku k vyšším investicím do péče o les, do oprav a výstaveb lesních cest i do správy vodních toků," uvedl ředitel VLS Jiří Janota. Výsledek potvrzuje dlouhodobé fungování firmy k němuž přispívá stabilní kádr zaměstnanců, dodal.

Vojenské lesy spravují 126.000 hektarů lesů ve výcvikových prostorech Armády ČR, jde zhruba o pět procent lesní půdy v Česku. Jsou tak druhým největším podnikem v oboru po jiné státní firmě, Lesech ČR. VLS dále hospodaří na více než 6000 hektarech zemědělské půdy, věnují se též myslivosti a rybářství.

V roce 2012 podle výroční zprávy podniku vzrostl čistý zisk více než dvojnásobně na 272 milionů korun. Šlo o nejlepší výsledek firmy za posledních nejméně 15 let. Výsledek pozitivně ovlivnily především nadprůměrně vysoké ceny dříví.

Největší firmě v oboru, Lesům České republiky, loni podle neuaditovaných výsledků klesl hrubý zisk o sedm procent na 5,1 miliardy korun z předloňských rekordních 5,48 miliardy. Letos Lesy ČR počítají s poklesem zisku na 3,9 miliardy korun. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK