ČBA: Průměrná platba kartou loni klesla z 600 Kč na 205 korun

17.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Lidé využívají platební karty stále častěji a platí jimi i menší nákupy. Průměrná částka placená kartou se tak loni ve srovnání s rokem 2012 výrazně snížila z 600 Kč na 205 korun a celkový objem bezhotovostních transakcí u obchodníků stoupl o 13,4 procenta na 321,8 miliardy Kč. Počet transakcí vzrostl o 22 procent na téměř 378 milionů. ČTK o tom dnes informovala Česká bankovní asociace.

 

"Ke zvyšující popularitě bezhotovostních plateb přispívá i plynulé rozšiřování bezkontaktních karet a růst objemu NFC transakcí prostřednictvím mobilního telefonu. Loni tvořily bezkontaktní karty 36 procent všech vydaných karet, do budoucna je očekáván další růst," uvedl náměstek výkonného ředitele asociace Jan Matoušek.

Službu NFC provozují banky ve spolupráci s mobilními operátory od počátku roku 2013, v posledním loňském čtvrtletí činil objem těchto transakcí již 12 miliard korun.

V meziročním srovnání loni mírně stoupl objem transakcí v bankomatech o necelá dvě procenta na 641,9 miliardy Kč. Shodným tempem rostl i celkový počet výběrů. "Při srovnání objemu bezhotovostních transakcí u obchodníků a objemu výběrů z bankomatu ovšem zjistíme, že platební karta lidem stále ve velké míře slouží jako nástroj pro platbu v hotovosti, nikoli pro platbu bezhotovostní," dodal Matoušek.

V celkovém součtu tvořily výběry z bankomatu téměř 70 procent objemu karetních transakcí, z hlediska počtu transakcí je ale přitom poměr obrácený. Kartou jsou totiž v průměru placeny nižší částky, než jaké jsou vybírány z bankomatů. V roce 2013 bylo instalováno 134 nových bankomatů, celkem jich tak bylo 4433. Před deseti lety jich měli bankovní klienti k dispozici o 1764 méně.

Více jak polovina majitelů platebních karet uvedla nárůst intenzity jejího užívání v posledních pěti letech. Na 16 procent ji využívá denně, téměř polovina pak alespoň dvakrát týdně.

Poměr domácích a zahraničních plateb pomocí platebních karet zůstal ve srovnání s rokem 2012 v zásadě zachován, kdy objem zahraničních plateb na celkovém objemu v roce 2013 tvořil 12 procent. Předloni to bylo 13 procent.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK