Víkendová vichřice způsobila klientům pojišťoven stovky škod

17.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Pojišťovny zaznamenaly po víkendové vichřici, která zasáhla hlavně horské oblasti republiky, stovky škod za celkem více než deset milionů korun. Převládají poškozené střechy či majetek poničený popadanými větvemi a stromy, které nevydržely nápor silného větru. Vyplývá to z ankety mezi největšími tuzemskými pojišťovnami.

 

Kooperativě zatím klienti nahlásili po víkendové vichřici přes 180 škod za celkem více než deset milionů Kč. "Vítr škodil prakticky na celém území ČR, nejvíce škod nám klienti hlásí ze severu republiky, zejména horských oblastí," řekl ČTK mluvčí pojišťovny Milan Káňa. Největší škodu nahlásil klient z Horního Maršova v Krkonoších. Padající strom tam poškodil jednu z budov místního Dětského domova a způsobil škodu za dva miliony korun.

Allianz eviduje pět desítek pojistných událostí z nedělní vichřice, hrubým odhadem za několik milionů korun. Nejvíce jich kontaktnímu centru ohlásili lidé z Ústeckého a Libereckého kraje, Vysočiny a jižní Moravy. Nejčastěji jde o vyvrácená vrata a ploty či odfouknuté šindele, tašky a další střešní krytiny. Klienti také hlásí poškozené oplechování a venkovní žaluzie. Mezi závažnější případy pak patří poškození fotovoltaických nebo solárních panelů, dodal mluvčí Allianz Václav Bálek.

Specialisté České pojišťovny odhadují, že půjde o desítky, maximálně několik málo stovek škod spíše menšího rozsahu. "Živelní škody hlásí lidé obvykle s tři a vícedenním zpožděním. Ani tato kalamita nebude výjimkou. Podle prvních odhadů likvidátorů Generali bude mít silný vítr na svědomí desítky škod našich klientů," doplnil mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

Škodu mají klienti nahlásit co nejdříve, aby dodatečně nemuseli dokládat hydrometeorologickou zprávu o silném větru v daném místě v konkrétní dobu, upozornila likvidační specialistka společnosti Partners Šárka Dušková. Pojistnou událost je podle ní třeba nejdříve řádně nafotit. Pokud to situace dovoluje, než klient začne s opravami, měl by se domluvit s pojišťovnou, zda stačí jen jím doložená fotodokumentace, či vyžaduje také dokumentaci od jejich mobilního technika. "Nesmí se zapomenout vše zajistit tak, aby se vzniklá škoda dále nezvětšovala," připomněla.

Silný vítr trápil od sobotního poledne hlavně sever Čech. Vítr vyvrátil na mnoha místech stromy a kvůli popadaným větvím přerušil provoz na některých železničních tratích. Problémy způsobil i v některých lyžařských areálech.

fd mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK