Obrat holdingu Jablotron loni překročil dvě miliardy korun

18.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 18. března (ČTK) - Holding Jablotron, který vyrábí zabezpečovací techniku, měl loni více než dvoumiliardový obrat. Obrat jablonecké skupiny vzrostl o 300 milionů na 2,015 miliardy. Vyplývá to z informací, které ČTK dnes na veletrhu Amper v Brně poskytli zástupci firmy.

Zisk před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA) holdingu se zvýšil o 28 procent na 505 milionů korun. Skupina loni koncem roku zaměstnávala 436 lidí.

Skupinu Jablotron tvoří několik firem, tou hlavní je výrobce zabezpečovací techniky Jablotron Alarms. Firmě loni vzrostl obrat o 14 procent na 1,171 miliardy. Podle mluvčího společnosti Zbyňka Ptáčka Jablotron letos plánuje nárůst obratu i zisku o zhruba 20 procent.

Loni v prosinci ředitel skupiny Dalibor Dědek uvedl, že za rekordními výsledky stojí zejména úspěšný export, který pro firmu představuje více než 75 procent obratu. "Největší nárůst jsme zaznamenali v rámci Evropské unie, ale daří se nám úspěšně pronikat i do Jižní Ameriky a do zemí bývalého Sovětského svazu," uvedl. Jablotronu se podle něj také podařilo rozšířit sortiment zabezpečovacích systémů a výrazně se zvýšil počet objektů, které Jablotron přímo střeží.

Jablotron je česká společnost. Vznikl v roce 1990 a zaměřuje se na vývoj a prodej elektronických zabezpečovacích a signalizačních zařízení, poskytuje i bezpečnostní služby. Holding dnes tvoří šest firem, kromě Jablotron Alarms je součástí koncernu výrobce komunikační techniky Jablocom, poskytovatel služeb bezpečnostního centra Jablotron Security, výrobce elektronických systémů Jablopcb, poskytovatel služeb pro monitorovací centra Jablonet a distributor pro Slovensko Jablotron Slovakia.

Ekonomické ukazatele holdingu Jablotron: Rok Obrat v mld. Kč EBITDA v mil. Kč 2012 1,715 395 2013 2,015 505

zdroj: Jablotron

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK