Kde a jak sehnat studentskou brigádu?

04.10.2004 | , Finance.cz
FinTriky


To, že studenti nemají moc peněz je věc poměrně známá. Co se s tím dá dělat? Někteří budou sedět doma a litovat se, jiní si budou půjčovat. Chcete ale mít vlastní peníze -  musíte si je vydělat!

Téma: Jak získat finance během studia

Najít si brigádu bývá občas problematické. Kde začít hledat? Kdo mě poskytne potřebné informace? Jakou práci můžu vykonávat? To je jen pár otázek z mnoha, které si pokládá běžný student, který chce začít pracovat.

Způsobů jak si vybrat tu správnou brigádu je několik:

  • doporučení rodiny nebo kamarádů
  • studentské pracovní agentury
  • internet
  • inzeráty (noviny, obchodní domy, letáky…)

Doporučení

Nejjednodušším způsobem je sehnat si práci přes rodiče nebo kamarády. V každé firmě je občas zapotřebí nějaký brigádník. Pokud máte správné známé na správném místě, máte vyhráno.

Studentské pracovní agentury

Další možností je návštěva studentské pracovní agentury, kde Vám pomůžou najít práci a poradí v případě nějakého problému. Do agentury si můžeme zavolat, přijít osobně nebo navštívit internetové stránky. Je potřeba vyplnit formulář a čekat na to, až se Vám z agentury ozvou. Při žádosti o práci je nutné mít s sebou občanský průkaz a potvrzení o studiu, případně výpis z trestního rejstříku.
Pokud jste si vybrali práci, obdržíte od agentury formulář výkazu práce. Při skončení brigády Vám tento výkaz potvrdí zaměstnavatel a vy se s ním dostavíte zpět na agenturu. Po vykonání práce Vám náleží výplata.

Internet

Hledání brigády přes internet je čím dál víc oblíbené. Je to hlavně kvůli flexibilitě a širokému výběru nabízených míst. Prvním krokem je nalezení serverů, které se touto problematikou zabývají. Specializované stránky obsahují inzeráty firem, které nabízejí brigády a také inzeráty lidí, kteří práci hledají. Nabídky jsou řazeny podle oborů nebo lokalit. Pokud si vyberte brigádu, která odpovídá vašim požadavkům, zkontaktujte je pomoci uvedeného telefonu nebo e-mailu. Neočekávejte ale úspěch hned u prvního pokusu. Vyplatí se trpělivost, úspěch se pak určitě dostaví.

Inzeráty

Další tradiční možností hledání práce je přes tištěná média. Tento způsob se v dnešní době dostává do pozadí, ale stále ještě nevymřel. Inzeráty nabízející pracovní pozice najdeme ve všech celostátních novinách alespoň jednou týdně v zvláštních přílohách. Specializované inzertní noviny mívají rubriky pracovních příležitostí.

Další finanční tipy a triky najdete na stránce FinTriky.


 

Autor článku

Nadja Fehimovič


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky