Řecko prý zvažuje návrat na dluhopisové trhy už v prvním pololetí

19.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 19. března (ČTK) - Řecko zvažuje, že se vrátí na dluhopisové trhy již v první polovině letošního roku. Agentuře Reuters to dnes řekl nejmenovaný představitel řeckého ministerstva financí. Původní plán tamní vlády počítal s návratem na dluhopisové trhy až v pololetí druhém. K rychlejšímu postupu prý vládu povzbuzují klesající úrokové sazby u dluhopisů.

"Mohli bychom vstoupit na trhy v prvním pololetí," uvedl představitel ministerstva. "Byla by to malá emise v objemu 1,5 až dvou miliard eur (41 až 55 miliard Kč), s největší pravděpodobností by šlo o pětileté dluhopisy," dodal. Upozornil však, že žádné rozhodnutí v této věci zatím nepadlo.

Řecko se drží mimo dluhopisové trhy už asi čtyři roky. Země se v květnu 2010 ocitla na pokraji státního bankrotu a musela požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o úvěrovou pomoc. Dohodla se již na dvou záchranných programech v celkové hodnotě 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč).

Řecká vláda výměnou za pomoc masivně škrtala výdaje, snížila důchody a mzdy a zvyšovala daně. To prohloubilo hospodářský útlum a vyvolalo protesty obyvatel. Řecká ekonomika je už šest let v recesi, letos by se ale podle vlády měla vrátit k mírnému růstu.

V úterý řecká vláda dospěla s mezinárodními věřiteli k dohodě, která Řecku umožní čerpat další část sjednané finanční pomoci. Po šesti měsících tak skončila nejdelší inspekce zástupců věřitelů od roku 2010, kdy Atény dostaly první záchranný úvěr. Úterní dohoda vedla k prudkému růstu ceny řeckých vládních dluhopisů, a tedy k poklesu výnosů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK