Rusko slibuje Krymu a Sevastopolu desítky miliard rublů

19.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 19. března (ČTK) - Letošní schodek krymského rozpočtu dosáhl 55 miliard rublů (asi 30 miliard Kč). Uvedl to dnes ruský ministr financí Anton Siluanov.

"Rozpočtový schodek na letošní rok činí 55 miliard. V této částce přibližně deset miliard připadá na Sevastopol, zbytek na Krym," řekl ministr s tím, že chybějící prostředky uhradí Moskva z rezervy ruského federálního rozpočtu.

Rezerva podle Siluanova nyní čítá 243 miliard rublů, ale ministerstvo financí také hodlá "maximálně využít místní daňový potenciál". Tedy má v úmyslu přesvědčit krymské firmy, zaregistrované v cizině, k návratu domů a k placení místních daní.

První tranše pomoci z ruského rozpočtu by měla dorazit hned poté, co se Krym a Sevastopol oficiálně stanou součástí Ruska.

Ruský prezident Vladimir Putin již dříve nařídil příslušným ministerstvům, aby se postaraly o zvýšení penzí krymských důchodců na úroveň průměrného ruského důchodu. Experti podle agentury Interfax odhadli, že jen kvůli tomu bude zapotřebí vyplácet z federálního rozpočtu na 70 miliard rublů ročně (asi 38,5 miliardy Kč).

Krym se fakticky už déle než dva týdny nachází v rukou ruských vojáků. Tamní proruské úřady si nechaly připojení k Rusku schválit v nedělním referendu, v pondělí vyhlásily nezávislost a v úterý uzavřely dohodu o vstupu do Ruské federace.Příslušné procedury hodlá Moskva završit v nejbližší době.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK