Volkswagen se i přes krizi drží plánů expanze výroby v Rusku

20.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hannover (Německo) 20. března (ČTK) - Největší evropská automobilka Volkswagen se hodlá dál držet ambiciózních plánů rozšiřování výroby v Rusku. Hrozba sankcí Evropské unie proti Rusku za jeho kroky vůči Krymu by aktivity společnosti v Rusku neměla omezit, řekl dnes agentuře Reuters generální ředitel skupiny Martin Winterkorn. Volkswagen a jeho česká dceřiná společnost Škoda Auto vyrábějí auta ve dvou ruských továrnách a skupina chce tamní produkci výrazně zvyšovat.

"Jsem přesvědčen, že kvůli tomu (krizi a hrozbě sankcí) bychom své aktivity (v Rusku) potlačovat neměli," řekl Winterkorn na okraj konference v Hannoveru. Rusko je pro Volkswagen šestým největším trhem světa, pro Škodu dokonce třetí největší.

"Naše čísla o prodeji nadále vypadají dobře, velmi pozorně ale sledujeme, co se tam děje," řekl Winterkorn. "Investice stále běží; novou továrnu na motory nezastavíme," dodal.

Volkswagen staví nyní v Kaluze továrnu na motory. V tamním závodě, kde se vyrábějí modely VW a Škoda, zaměstnává přes 5100 lidí. Od roku 2006 do loňského roku Volkswagen v Rusku investoval jednu miliardu eur (dnešních 27,5 miliardy Kč) a do konce roku 2015 tam chce vydat dalších 840 milionů eur. Cílem skupiny je zvýšit odbyt na ruském trhu z loňských 303.000 až na půl milion vozů.

Škoda Auto vyrábí v Rusku modely Octavia, Fabia a Yeti kromě Kalugy i v závodě Volkswagenu v Nižním Novgorodu. Tento měsíc začala v Kaluze vyrábět model Rapid. Loni dodala automobilka ruským zákazníkům 87.500 vozů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK