MMF pokročil v jednáních o pomoci a reformách s Ukrajinou

20.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 20. března (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) v jednáních s ukrajinskou vládou o ekonomických reformách spojených s případnou finanční pomoci dosáhl "podstatného pokroku", musí ale ještě dál jednat. Oznámil to dnes šéf ukrajinské mise MMF Nikolaj Georgijev. Mise by podle něj měla skončit 25. března.

"Mise učinila podstatný pokrok v diskusích o opatřeních, která by uvedla zemi na cestu ekonomických reforem a udržitelného růstu," citovalo sdělení MMF slova šéfa mise. "Vládní program reforem pokrývá široký rámec témat, je ale nutná další práce," dodal fond.

Mise MMF dorazila do Kyjeva 4. března po únorovém převratu, aby vyhodnotila ekonomickou situaci země, a minulý týden už začala jednat s vládou o reformách. Předchozí úvěrový program pro Ukrajinu v hodnotě 15 miliard dolarů MMF na počátku roku 2011 zmrazil, protože Kyjev odmítl uskutečnit některé reformy, zejména zvýšení cen plynu pro domácnosti.

Skupina vyspělých zemí G7 se počátkem měsíce za eskalace ukrajinské krize dohodla, že finanční pomoc Ukrajině bude řešit ve spolupráci s MMF, který je nejvhodnější institucí k zajištění pomoci propojené s reformami. Ukrajinští činitelé uvedli, že země bude během příštích dvou let potřebovat finanční pomoc kolem 35 miliard dolarů (téměř 700 miliard Kč), aby odvrátila státní bankrot.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK