Eni: Budoucnost plynovodu South Stream je nejistá

20.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 20. března (ČTK) - Budoucnost plynovodu South Stream, který má přepravovat ruský plyn do Evropy a obejít Ukrajinu, je kvůli případným sankcím vůči Rusku nejistá. Uvedl to dnes generální ředitel italské ropné a plynárenské skupiny Eni Paolo Scaroni. Rusko-ukrajinská krize podle něj ohrožuje schvalovací proces.

Společnost Saipem, která je dceřinou firmou Eni, minulý týden dohodla dvoumiliardový kontrakt s ruským plynárenským monopolem Gazprom. Saipem se má podílet na prodloužení plynovodu South Stream přes Černé moře do jižní Evropy.

Evropská unie nyní jedná o dalších sankcích vůči Rusku kvůli jeho postupu na Krymu a nedávno uvedla, že jednání o projektu plánuje odložit. Scaroni upozornil, že k dokončení projektu je potřeba získat ještě mnoho povolení od evropských zemí. Vzhledem k napjaté situaci je otázkou, zda tyto země budou ochotny povolení vydat. Budoucnost plynovodu je tak podle Scaroniho "poněkud pochmurná".

South Stream má podle současných plánů začít přepravovat ruský zemní plyn do Evropy od prosince 2015. Plynovod má vést pod hladinou Černého moře a dál přes Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Slovinsko a Rakousko až do severovýchodní Itálie. Další větve povedou do Chorvatska, Makedonie, Řecka a Turecka.

Ročně má plynovod přepravit asi 63 miliard metrů krychlových plynu, což je zhruba 15 procent objemu, který Evropa ročně potřebuje. Plné kapacity by měl dosáhnout v roce 2018. První fáze s roční kapacitou 15,75 miliardy metrů krychlových by měla být na dně Černého moře vybudována do třetího čtvrtletí příštího roku.

Bulharsko tento měsíc uvedlo, že nezastavilo přípravné práce na výstavbě plynovodu South Stream. Bulharské úřady ale kvůli krizi na Ukrajině velmi pozorně sledují vývoj ve vztazích mezi Bruselem a Moskvou. Bulharsko je přitom jednou z evropských zemí, která je téměř zcela závislá na ruském plynu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK