Co týden dal? ČNB ponechá režim devizových intervencí po celý letošek

21.03.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nejnovější data z tuzemské ekonomiky svědčí o tom, že Česká národní banka (ČNB) ponechá režim devizových intervencí minimálně po celý letošní rok. OECD ve svém nejnovějším hospodářském výhledu ČR naznačuje, že centrální banka by mohla upustit od devizových intervencí dříve, než je horizont měnové politiky, tedy šest čtvrtletí.

Posledních 7 dní ve světě

Mezinárodní měnový fond (MMF) v jednáních s ukrajinskou vládou o ekonomických reformách spojených s případnou finanční pomoci dosáhl "podstatného pokroku", musí ale ještě dál jednat. Oznámil to dnes šéf ukrajinské mise MMF Nikolaj Georgijev. Mise by podle něj měla skončit 25. března.
Více informací

Budoucnost plynovodu South Stream, který má přepravovat ruský plyn do Evropy a obejít Ukrajinu, je kvůli případným sankcím vůči Rusku nejistá. Uvedl to generální ředitel italské ropné a plynárenské skupiny Eni Paolo Scaroni. Rusko-ukrajinská krize podle něj ohrožuje schvalovací proces.
Více informací

Velká část německých podniků zřejmě přijde o výjimku z placení příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů. Podle připravované dohody mezi Berlínem a Evropskou komisí by se výjimka měla nově vztahovat na 65 odvětví namísto dosavadních 179, uvedl s odvoláním na zdroje z komise deník Handelsblatt. Podle listu by se měl zvýšit i poplatek, který budou platit firmy, na něž se výjimka bude nadále vztahovat.
Více informací

Řecko zvažuje, že se vrátí na dluhopisové trhy již v první polovině letošního roku. Agentuře Reuters to řekl nejmenovaný představitel řeckého ministerstva financí. Původní plán tamní vlády počítal s návratem na dluhopisové trhy až v pololetí druhém. K rychlejšímu postupu prý vládu povzbuzují klesající úrokové sazby u dluhopisů.
Více informací

Rusko slibuje Krymu a Sevastopolu desítky miliard rublů. Letošní schodek krymského rozpočtu dosáhl 55 miliard rublů (asi 30 miliard Kč). Uvedl to dnes ruský ministr financí Anton Siluanov.
Více informací

Nezaměstnanost na Slovensku v únoru klesla na 13,49 procenta z lednových 13,61 procenta. Dostala se tak na nejnižší úroveň od podzimu roku 2012. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnilo slovenské ústředí práce.
Více informací

Největší evropská automobilka Volkswagen se hodlá dál držet ambiciózních plánů rozšiřování výroby v Rusku. Hrozba sankcí Evropské unie proti Rusku za jeho kroky vůči Krymu by aktivity společnosti v Rusku neměla omezit, řekl agentuře Reuters generální ředitel skupiny Martin Winterkorn. Volkswagen a jeho česká dceřiná společnost Škoda Auto vyrábějí auta ve dvou ruských továrnách a skupina chce tamní produkci výrazně zvyšovat.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

WPB Capital, spořitelní družstvo skončilo loni po třech letech ve ztrátě. Zatímco v roce 2012 družstvo vykázalo zisk přes 90 milionů Kč, rok 2013 ukončilo ve ztrátě 12 milionů Kč. Záložna to sdělila ČTK s tím, že tento propad prý způsobilo především nepřiměřeně dlouhé předběžné opatření České národní banky, které trvá od 15. května 2013. To záložně nedovoluje přijímat nové vklady a poskytovat nové úvěry.
Více informací

Česká spořitelna porušila zákon o podnikání na kapitálovém trhu a musela svému klientovi zaplatit ztrátu 7,587 milionu Kč. Rovněž musela uhradit náklady řízení u Městského a Vrchního soudu ve výši 698.000 Kč. ČTK o tom informoval portál Hromadné žaloby.cz. Spořitelna odmítá, že by její pochybení bylo systémové.
Více informací

V Česku roste v posledních letech podíl pracovníků, kteří mají smlouvu jen na dobu určitou. Loni takto pracovala už skoro desetina všech zaměstnanců, o dva roky dřív 8,5 procenta. Ukázaly to výsledky analýzy Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle něj jsou firmy s přijímáním lidí nastálo zatím stále opatrné. Podobně přibývalo částečných úvazků. Celková zaměstnanost loni rostla.
Více informací

Nejnovější data z tuzemské ekonomiky svědčí o tom, že Česká národní banka (ČNB) ponechá režim devizových intervencí minimálně po celý letošní rok. Na tiskové konferenci po setkání s generálním tajemníkem Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángelem Gurríou to uvedl guvernér Miroslav Singer. OECD ve svém nejnovějším hospodářském výhledu ČR naznačuje, že centrální banka by mohla upustit od devizových intervencí dříve, než je horizont měnové politiky, tedy šest čtvrtletí. Intervence ČNB zahájila loni v listopadu.
Více informací

Průměrné úrokové sazby u hypotečních úvěrů v únoru klesly na 3,01 procenta. Zájem o hypotéky proti lednu naopak vzrostl a do bank kvůli uzavření hypoteční smlouvy dorazilo v únoru o 1600 klientů více. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu. V lednu úrokové sazby hypoték stouply na 3,08 procenta z prosincových 3,06 procenta.
Více informací

Česká republika je proti tomu, aby Evropská unie stanovila jednotný závazný cíl pro podíl obnovitelných zdrojů energie. Poslancům sněmovního evropského výboru to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pokud cíl stanoven bude, Česko bude podle premiéra žádat, aby členské země měly možnost zvolit tempo, jakým se k němu budou přibližovat.
Více informací

Změny navrhované ministerstvem financí v daňové oblasti jsou podle bývalého šéfa resortu Miroslava Kalouska (TOP 09) výrazně nepřátelské k podnikání, protože přinesou vyšší přímou daňovou zátěž. Exministr odmítá i navrhovanou třetí sazbu DPH, kterou považuje za nesystémovou.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU