Stipendijní studium MBA pomáhá postiženým lidem

21.03.2014 | , CEMI
STUDENT


Díky sociálním programům mohou dnes absolvovat bezplatně studium MBA i ti, kteří by na něj finančně nedosáhli. Důležitá je motivace i příběh, jak může studium pomoci jiným. Právě jeden z takových programů rozběhl Institut CEMI, přední český specialista na manažerské vzdělávací programy s celoevropskou působností. Prostřednictvím dvou studentek chce pomoci dalším handicapovaným lidem.

Před jedenácti lety byla Ingrid Mrňové diagnostikována roztroušená skleróza. Měla tehdy pocit, že se jí zhroutil celý svět. V té době nastoupila do prvního ročníku vysokoškolského studia. Při cestě ze školy jí začaly brnět nohy a do druhého dne na půl těla téměř ochrnula. Ze dne na den se jí doslova obrátil svět vzhůru nohama. Poté, co se vzpamatovala z první silné ataky onemocnění, začala postupně navštěvovat akce pacientského sdružení Unie Roska. Nejprve měla obavy, jak zvládne pohled na lidi, kteří s touto nemocí bojují již delší dobu a často jsou odkázáni na invalidní vozík, ale brzy se její obavy zcela rozplynuly. V organizaci na podporu lidí s roztroušenou sklerózou mozkomíšní potkala spoustu pozitivních lidí, kteří jí ukázali, že i s vážnou nemocí se dá žít plnohodnotný život a jeho kvalita závisí více na přístupu jedince, nežli na stupni postižení. Když proto přišla nabídka v Unii Roska pracovat, ani na chvíli nezaváhala a přijala ji. Dnes již pracuje v pacientském sdružení více než dva a půl roku. Do studijního programu MBA se přihlásila, aby díky nově získaným znalostem mohla efektivněji vykonávat své povolání a současně měla lepší vyhlídky při budování profesní kariéry. Pevně věří, že získané zkušenosti a dovednosti naplno využije při svém povolání, jehož součástí je zajištění lepší zdravotní péče a životních podmínek pro lidi se zdravotním handicapem.

Petrana Blašková: MBA mi pomůže

Prvních 18 roků života žila naprosto běžně. Život se jí zhroutil týden před maturitou. Vážně ochořela. V průběhu pár dní náhle nemohla vůbec nic. Byla vážně nemocná, neudělala maturitu, nemohla pracovat. Začala se léčit a po třech měsících udělala maturitu. Trvalo však ještě dlouhé měsíce, než se její zdravotní stav zlepšil a našla si práci. Postupně se začala setkávat s mladými i staršími lidmi s různými zdravotními problémy, kteří se chtěli zapojit do společnosti, jen nevěděli jak, nebo nesplňovali minimální požadavky. Dokázala být spolu zakládajícím členem třech občanských sdružení.

Akutně prý potřebuje získat prostřednictvím moderní formy studia profesionální vědomosti, jak řídit společnost a vést lidi, a proto se přihlásila o stipendium na institut CEMI. Poznatky ze studia chce využít při rozběhnutí projektů, jejichž cílem je, aby se mohli zdravotně handicapovaní lidé smysluplně zapojit do společnosti, najít nový smysl života, aby hledali a hlavně našli cestu z těžké životní situace. Vymyslela si další „nemožnou“ věc ve svém životě. Studium managementu.

Stipendium pro handicapované

Institut CEMI podporuje organizace a projekty, které se snaží usnadnit život těm, pro které není vzdělání jednoduše dosažitelné. Věřím, že právě vzdělání je nenahraditelné a pomáhá dělat svět lepším,“ říká ředitel institutu CEMI Mgr. Štěpán Mika. Institut CEMI se proto rozhodl poskytnout jedinečnou šanci zdravotně handicapovaným lidem a vybraným uchazečům umožnit studium MBA a LLM zcela bezplatně. Na základě zaslaných žádostí byly pečlivě vybrány dvě uchazečky o stipendium.

Podle vedení institutu právě on-line výuka usnadňuje studium. Kupříkladu, pokud se chtějí studia zúčastnit i paraplegici či lidé s roztroušenou sklerózou. Vybraní studenti dostanou díky programu stipendium ve výši školného, na které by běžně nedosáhli. Více informací na www.cemi.cz.

Autor článku

Články ze sekce: STUDENT