O Pražskou plynárenskou se uchází také Bohemia Energy

25.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. března (ČTK) - O Pražskou plynárenskou se uchází také alternativní dodavatel energií Bohemia Energy. Navýší kvůli tomu základní kapitál na téměř 1,6 miliardy korun ze současných 400.000 korun. Ve čtvrtek o tom rozhodne valná hromada společnosti, sdělila dnes ČTK mluvčí firmy Alžběta Šťastná.

Jednatel Bohemia Energy Jiří Písařík potvrdil, že valná hromada společnosti rozhodne o zvýšení základního kapitálu z důvodu zájmu o koupi Pražské plynárenské. "Společnost rovněž zvažuje další akviziční možnosti. Kapitálová síla společnosti je pro tento záměr důležitým předpokladem. Chceme na trhu posilovat naši pozici a získat jeden milion zákazníků," dodal Písařík.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) schválil akvizici Pražské plynárenské Holding (PPH) hlavním městem Prahou. O druhém navazujícím kroku, v jehož rámci PPH ovládne dceřinou Pražskou plynárenskou, antimonopolní úřad nerozhodoval. Praze tak nestojí již nic v cestě k ovládnutí celé skupiny, která je druhou největší plynárenskou distribuční společností v ČR. Obchod za zhruba šest miliard korun dokončí Praha ve čtvrtek.

Vedení města chce v následujících týdnech najít strategického partnera, který by měl v PPH ovládnout obchod. Praha bude spravovat distribuci. Do PPH chce vstoupit německý energetický koncern Energie Baden-Württemberg Aktiengessellschaft (EnBW), český Energetický a průmyslový holding (EPH), nadnárodní finanční a investiční skupina KKCG Karla Komárka a ČEZ.

Pražská plynárenská předloni hospodařila s čistým ziskem 673 milionů korun. Na dividendách akcionářům vyplatila celkem 633,5 milionu korun.

Bohemia Energy patří mezi hlavní tuzemské alternativní dodavatele energií. Konkuruje největším hráčům na trhu s energiemi, jako jsou ČEZ, Pražská energetika či RWE Česká republika. Mezi alternativními dodavateli k hlavním konkurentům firmy patří Centropol Energy.

Bohemia Energy loni zvýšila tržby meziročně o devět procent na 9,4 miliardy korun. Počet zákazníků společnosti se zvýšil na 512.158. Celkem 316.390 klientům firma dodávala elektřinu a 195.768 zákazníkům plyn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK